Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівцям радять мати запас води на три доби: як його розрахувати?

Featured Video Play Icon

Щонайменше на три доби, з урахуванням питної, технічної, а також для домашніх тварин. Такий мінімальний запас води має бути сформований в кожній оселі і для кожної людини. Адже війна триває і, втрачаючи позиції на фронті, російська федерація все частіше вдається до психологічного тиску – спрямовує ракети на цивільні об’єкти та бере під приціл критичну інфраструктуру, намагаючись залишити нас без електроенергії, води та тепла, і як результат, змусити поступитися чи здатися. Про це, зважаючи на масовані атаки останніх двох днів, 10 та 11 жовтня, вкотре нагадує “Чернігівводоканал”.

 Тому вдома радять мати запас на 72 години, виходячи із розрахунку на дорослого – 3 літра питної води і 10-12 літрів для гігієни та приготування їжі на добу, тобто хоча б по 13-15 літрів для себе та кожного із членів родини. Та не забувати про домашніх улюбленців або інших свійських тварин. Через аварійні відключення енергомереж по всій країні, разом із водопровідними насосними станціями зупинитися можуть і каналізаційні. Тому у випадку знеструмлення міста варто зменшити господарське споживання води, а також користування вбиральнею, бо це колосальне навантаження на об’єкти. Як варіант – тимчасово повернутися до досвіду весни і облаштованих туалетів на подвір’ях.

За словами представника комунального підприємства, ситуація у місті нині краща, ніж у лютому-березні, однак все одно складна: водопостачання та водовідведення в будь-який момент можуть бути повністю або частково заблоковані. І це стосується як ризиків нових обстрілів, так і поривів на застарілих мережах, які нікуди не поділися, а також раніше пошкоджених рашистами комунікаціях.