ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Питна вода для півдня та готовність розгорнути холерний госпіталь: першочергові питання наради

Featured Video Play Icon

Спецавтомобіль, що вже котрий день від 6-ої ранку до 21-ої вечора розвозить питну для людей, а тепер – і відправка кількох тонн пакетованої води та запасу продовольства. Таку допомогу півдню України Чернігів планує передати додатково вже найближчим часом – це питання як пріоритетне для міста порушили на щотижневій нараді. Так, через підрив окупантами ГЕС і неможливість забору з Каховського водосховища, у суботу, 10 червня, Чернігівводоканал направив транспорт до Покрова Нікопольського району, що нині підвозить воду для лікарень, шкіл, критичної інфраструктури та мешканців міста за 25 км звідти. Однак, потреби поки лише збільшуються.

Зараз по всім цим невеличким і великим населеним пунктам ситуація дуже критична. Сьогодні відбувся телефонний дзвінок із керівником водоканалу щодо потреби у пакетованій воді, то ми готові виготовити швидко, там за добу тонну-дві-три, відповідно до потреби . У станції є вбудована вже ультрафіолетова установка вона знезаражує воду, також мабуть для містечок півдня України ми будемо направляти воду вже знезаражену гіпохлоритом для довготривалого зберігання, – повідомив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

Установка пакетування води, придбана коштом міста для забезпечення питною укриттів, на випадок відсутності централізованого водопостачання та надзвичайних ситуацій, вже пройшла випробування. І, враховуючи останні події, першочергово, окрім Покрова, фасуватиме питну для міст та містечок Херсонщини і самого обласного центру – Херсону.

-Давайте тиждень-два відпрацюємо гуманітарні такі місії, вирішимо, дійсно, питання логістики. У нас, на щастя, в Чернігові з цим проблеми немає, а там все-таки у людей біда, давайте сконцентруємося на підтримці тих населених пунктів, де набагато більша потреба, ніж у нас. Згадаємо березень минулого року: нам вся Україна намагалася допомагати, хто чим міг, і вашому підприємству, і містянам в цілому. Ну, зараз це наш обовʼязок, я так думаю, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки міського голови також подякував усім, хто не залишився осторонь, і допомагав та допомагає постраждалим від чергового російського злочину. Та звернув увагу на можливі пов’язані з цим наслідки, зокрема, погіршення епідситуації та спалах ряду інфекцій, до чого Чернігів має бути максимально готовий – із чітко пропрацьованими планами та достатньою кількістю необхідних медикаментів, йшлося на нараді.

Готуємося до можливого спалаху захворюваності на холеру. Для цього придбавали і будемо придбавати додаткові швидкі тести на виявлення холери і відповідної діагностики для бак лабораторій, сольовий розчин, антибіотики, системи – тобто, все, що потрібно для того, щоб ліквідувати можливий спалах. Також будемо готові, все для цього нас є, щоби розгорнути холерний госпіталь, так званий, в кількості 100 ліжок, – поінформував генеральний директор міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Принагідно, керівник опорного медзакладу вкотре попросив чернігівців не нехтувати термічною обробкою будь-якої їжі та не купувати необроблену суху чи в’ялену рибу на руках – в нашому регіоні щороку фіксується по кілька випадків ботулізму. На особливий контроль це питання зі свого боку взяла і муніципальна варта. За словами Олександра Ломако, на вулицях Києва вже фіксують появу яток із рибою невідомого походження, цілком ймовірно, привезену з південних регіонів. А тому доручив комунальному підприємству спільно з відповідними контролюючими органами щоденно відслідковувати ситуацію по Чернігову і за потреби – негайно ліквідовувати подібні точки.