Факт-новини: оперативні сюжети

Проєкти за програмою розвитку ПРООН презентували у Чернігові

Featured Video Play Icon

Об’єднати активну молодь, представників громадянського суспільства та місцевого самоврядування. У Чернігівській міській раді зібралася робоча група ПРООН з громадської безпеки та соціальної підтримки. Учасники, які одержали гранти за програмою ІСАР Єднання  презентували свої проєкти для подальшої реалізації. Низка напрацювань спрямована передусім на підтримку ветеранської спільноти, юридичну та психологічну допомогу учасникам бойових дій і їхнім сім’ям.

Буде створений простір, ми там будемо закупівлю робити меблів, це стільці та столи для дітей. Це буде також як дитяча кімната. І другий етап нашого проєкту –  це проведення дводенного виїзного заходу «Мистецький форпост», де ми залучаємо ветеранів, їх сім’ї, сім’ї загиблих воїнів. І в перший день буде наш форум-театр спрямований на створення безпечного простору для вираження емоцій, спільного вирішення проблем та зближення родин, – розповіла проєктна менеджерка ГО “Ветеранська спільнота України “Серцевір” Ольга Островідова.

Відтак за потужної підтримки ПРООН вже реалізовано чимало ініціатив, серед них і відкриття просторів для малозахищених верств населення, фінансова допомога чернігівським школам на втілення власних ідей тощо.  На засідання робочої групи завітала і Голова компоненту ПРООН з громадської безпеки та соціальної згуртованості Федеріка Діспенца.  Вона наголосила, що зустріч направлена передусім на визначення ключових пріоритетів для інвестицій та пошуку можливостей підтримки відновлення Чернігова.

Це частина загальної підтримки ПРООН уряду України на національному та субнаціональному рівнях, щоб продовжувати прокладати шлях до відновлення та повернення до шляху розвитку. Ми робимо це на багатьох рівнях, підтримуючи органи місцевого самоврядування тут, визначаючи пріоритети для громади, а також підтримуючи плідну співпрацю з правоохоронними органами, агенції, учасниками цивільного захисту, щоб існували міцні відносини та краща довіра між громадянами, державою та правоохоронними органами, що призведе до кращого взаєморозуміння, кращої співпраці та, зрештою, розвитку громади, – зазначила  Голова компоненту ПРООН з громадської безпеки та соціальної згуртованості Федеріка Діспенца.

Гарні проекти, які охоплюють в основному людей, які постраждали від воєнних дій, це категорії внутрішньо переміщених осіб, це категорії людей з інвалідністю, це ветеранська спільнота, дуже потужна, яку ПРООН підтримує, та інші. Це підтримка закладів освіти, медицини,  те, що зараз необхідно. І ми дуже раді, що програма розвитку підтримує і надає нам надію, що все-таки війна закінчиться і ми будемо мати великі перспективи розвитку, – підкреслила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Додамо, співпраця Чернігова з міжнародними партнерами, зокрема з ПРООН,  починаючи з початку повномасштабного рашистького вторгнення, — це низка важливих ініціатив, спрямованих на відновлення міста після пошкоджень та руйнувань. Одна із яких — відбудова закладів освіти.