НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Проект програми озеленення міста розробили в Чернігові

Featured Video Play Icon

В різних куточках Чернігова з’являють нові парки, сквери і зелені зони. Для більш системної та поетапної роботи в цьому напрямку спеціалісти КП “Зеленбуд” розробили проєкт програми розвитку озеленення міста. Керівник підприємства Артем Стах презентував його на щотижневій нараді в муніципалітеті 3 серпня. Програма розрахована на 4 роки.

Розробники програми пропонують висаджувати у Чернігові рослини стійкі до хвороб: липи, клени, платани, граби та інші. Від плодових пропонують відмовитися. Саджанці дорослих дерев коштують від 10 до 30 тисяч гривень залежно від породи. Вже цього року планують провести заміну дерев на вулицях Шевченка, Князя Чорного, Гетьмана Полуботка, Хлібопекарській, Мстиславській. Міський голова дав доручення винайти можливість і закласти на наступній сесії кошти на придбання близько 500 дерев.

Програма озеленення передбачає створення електронної бази зеленого фонду міста та розробку Порядку, який буде регулювати процес обліку, висадки, догляду, лікування та видалення дерев. Для навчання фахівців пропонують створити “Центр сучасної арбористики та урбанізму”. Залучатимуть до впорядкування та розвитку зелених зон і чернігівців. Владислав Атрошенко готовий власним прикладом заохотити підприємців.

Міський голова дав доручення розробити програму та алгоритм співпраці всіх бажаючих з КП «Зеленбуд». Також визначено 30 основних місць, де в наступні роки запланована реконструкція зелених зон. Серед раніше оголошених нових скверів: на 5 кутах, театрального – на вулиці Родимцева, “китайського саду” по вулиці 1 гвардійської армії, скверу навпроти Академії пенітенціарної служби, планують створити ще й два сади – імені Левка Лук’яненка (Рокосовського – проспект Миру) та Степана Носа (на розі проспекту Перемоги та вулиці Молодіжної). Завдання аби в кожному районі міста була облаштована гідна зелена зона.