НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Про колективний імунітет щодо COVID-19 говорити поки не варто

Featured Video Play Icon

80% ковідних ліжок у лікарнях  мають бути з киснем. Такі вимоги ставить  перед керівниками медичних закладів Міністерство охорони здоров`я України.

 І над цим у Чернігові вже працюють. Але вирішити цю проблему у сучасних реаліях не так і просто. На  другу половину  листопада  у  чернігівських лікарнях 6 пацієнтів під ШВЛ, більше восьми десятків  отримують кисень.

Ціна на кисневі концентратори  від 52 до 174 тис гривень  в залежності від літражу, 5, 10, 15 літрові. Потреба велика в Україні.  Усі хочуть закупити, тому купуємо, за можливості, навіть 5 літрові, щоб хоч якісь були,  –  акцентувала  заступниця начальника управління охорони здоров`я ЧМР Ольга Малець.

Наразі  лише 150 ліжок із 430 у ковідних відділеннях трьох міських лікарень  забезпечені киснем. При цьому централізовано його отримує  лише  58 пацієнтів. Решта   –    на концентраторах.  Враховуючи перебіг захворювання, медики хочуть аби  у них були більші можливості для порятунку людей.

Зараз коронавірус  протікає важче. Кожен другий пацієнт на кисні. У нас  10 кисневих точок та 10 концентраторів. Щоденно на кисні  може бути до 30 пацієнтів. Звичайно, хотілося б, щоб було 100 %, –  повідомила  завідувачка інфекційним відділенням Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона.

 У трьох інфекційних  відділеннях чернігівських лікарень 98 пацієнтів можуть отримувати кисень через  концентратори. Але, як відомо ,вони не вічні, бо швидко витрачаються. Для зменшення кількості летальних випадків  місту потрібно забезпечити киснем ще як мінімум 200 ліжок. Але зробити це в умовах ажіотажного попиту на нього в Україні дуже непросто.

  –  У закладів є кошти, які вони отримують від НСЗУ, але вони не мають можливості за ці кошти купити необхідне обладнання. Це – проблема. Особливо це стосується того обладнання яке забезпечує кисневу підтримку. Це   –  концентратори.  Заклади охорони здоров`я працюють у дуже посиленому режимі. Люди виснажені, – підсумувала Ольга Малець.

Ситуація складна. Свідоме ставлення громадян до дотримання карантинних норм   –     єдиний  механізм, який буде ефективно впливати на кількісні показники.  Питання часткової зупинки економіки  – це не рішення проблеми. Або все зупиняти, оголошувати комендантську годину, нікому нікуди не виходити, два – три  тижні перетерпіти. Це дозволить  знизити кількісні показники. Але за чий рахунок цей банкет? Ні у держави немає таких ресурсів, ні  в місцевих бюджетах,  ні у кого, – підсумував  Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

До масового вакцинування про колективний імунітет говорити не варто.  Люди, які перенесли  COVID-19, хворіють на нього вдруге і втретє. У тих, хто перехворів імунітет тримається лише кілька місяців, – підсумувала заступниця начальника   профільного управління Чернігівської міської ради Ольга Малець.