НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Повернули первісний вигляд: у Чернігові оновили пам’ятний знак

Featured Video Play Icon

На початку вересня в Чернігові оновили пам’ятний знак, який був створений у 1989 році. Його виготовили на Київському художньому комбінаті, де викарбували імена українського генія Тараса Григоровича Шевченка та російського поета Олександра Пушкіна, які свого часу зупинялися в готелі «Царьград». Проте в березні 2023-го невідомі демонтували камінь та зруйнували мармурову дошку.

Ми повернули цей камінь. Але табличка була розбита автентична, і тому ми відновили табличку. Тут було поєднання білого мармуру із червоним каменем. Ми трішки осучаснили задля того, щоб і для проведення екскурсій, і просто містяни знали про те, що наше місто надзвичайно історичне, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Як розповів Олександр Шевчук, розробивши дизайн дошки, вони не лише її модернізували, а й повернули первісний вигляд, а саме без спогадів про діяльність російських діячів, проте з прізвищем видатного «Кобзаря», як це було й до Другої світової війни.

Я думаю, що буде цікаво нашим мешканцям почути, насправді той надпис. Інформація про, те що тут стояв готель «Царьград», він реально був до 40-х років і, його тільки після Другої світової війни демонтували. І навіть після 30-х — 40-х років, у нас є світлина, де тут була невелика табличка з інформацією, що тут зупинявся Тарас Григорович Шевченко, – підкреслив Олександр Шевчук.

В управлінні культури та туризму міськради зазначають, що декомунізація та оновлення інших меморіальних знаків триватиме. Наразі фахівці розробляють спеціальну концепцію, яку презентують згодом.