НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

До 4-ох годин у блекаут: школу в Чернігові обладнали гібридною сонячною станцією

Featured Video Play Icon

До чотирьох годин роботи при повному блекауті. На даху Чернігівської школи № 3 встановили гібридну сонячну станцію. Сонячні панелі були надані міжнародним дистриб’ютором фотоелектричного обладнання Menlo Electric, інверторне та акумуляторне обладнання, а також кошти для реалізації проєкту – італійською компанією ZCS Azzurro, а технічним партнером виступила українська компанія Unisolar.  Відтепер навчальний заклад матиме світло незалежно від аварійних або віялових відключень.

– Для нашої школи це дуже важливо, тому що країна живе у війні й ми маємо продумати моменти, які, не дай боже, будуть пов’язані з блекаутами, з вимкненнями світла. 20 кіловат нам дає ця сонячна станція. Це дає можливість пережити чотири години, якщо блекаут. Або ж зекономити 30 % нашої потужності загальної, – зазначила директорка Чернігівської школи № 3 Олена Яковчук.

Школа № 3 стала першою в Чернігові, де встановили сонячні модулі в межах проєкту «100 сонячних шкіл». Загалом благодійники планують обладнати подібними конструкціями освітні заклади в різних регіонах України. Наступною в нашому місті системи одержить школа № 19.

-У цій школі, як і в інших, ми встановлюємо гібридні сонячні системи. Це станція, яка складається із модулів сонячних на даху. Вона може заряджатися як від мережі, так і від сонячних модулів, власне тому ця школа в більшості випадків буде мати резерв у вигляді накопиченої електроенергії для використання на випадок блекаутів, – повідомила менеджерка з партнерств фонду «Energy Act for Ukraine» Анастасія Верещинська.

Як розповіла Анастасія Верещинська під час презентації проєкту для освітян Чернігова, робота над встановленням модулів у цій школі розпочалася три місяці тому. Її мали презентувати на початку вересня, але на завді став терористий акт, який росіяни здійснили 19 серпня, вдаривши по центру міста. Тоді навчальний заклад зазнав значних пошкоджень, проте сама система не постраждала і продовжувала генерувати електроенергію.

У Чернігові в нас ще буде проєкт у лікарні, у Чернігівській обласній. У Чернігівській обласній дитячій ми вже встановили таку систему в травні цього року. Робота над самим проєктом може займати до 4 місяців зважаючи на те, що ми транспортуємо обладнання з інших країн і готуємося до самого встановлення, – зауважила Анастасія Верещинська.

В умовах, коли під час блокади міста, росіяни тією чи іншою мірою пошкодили 80 % навчальних закладів, а дві школи були зруйновані повністю — місту вдалося в короткі строки відновити учбовий процес, в тому числі і при підтримці партнерських організацій та фондів.

– Дуже багато в нас спільної роботи й по укриттям, і по закладам освіти й по обладнанню і сьогодні ми на презентації такого сучасного напрямку. Це реальний крок до вирішення проблем енергозбереження, енергоефективності, енергонезалежності. Він точно набагато більш ефективний, ніж пропозиція крутити педалі на велосипедах. Тому спільно рухаємося до того, щоби наші заклади, будівлі були більш комфортні, більш енергоефективні, більш незалежні, а головне, для того щоби вони завжди були наповнені дитячими голосами, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зазначимо, російський удар 19-го серпня за лічені дні до початку нового навчального року залишив школу № 3 без можливості прийняти дітей на навчання. Адже картина було сумною: майже сотня пошкоджених вікон, 15 дверей, до 300 квадратних метрів стелі, а також спортивна зала та кабінети. Тоді на допомогу приходили вчителі, батьки та небайдужі громадяни, зокрема і благодійні організації.

– Благодійники, а це GIZ, німецька компанія, яка на програму ULEAD в Україні перерахувала кошти і, відповідно, ULEAD розділив на фонд «Сміливі», які, власне, протягом 10 днів уже встановили в нас вікна. Нам ще підтвердила норвезька рада в справах біженців, що вони допоможуть відновити там, де ушкоджені, потріскані стелі. Усе те, що не підтвердили міжнародні партнери — усе це візьме на себе міська рада, – розповіла директорка школи № 3 Олена Яковчук.

Відтак, враховуючи допомогу іноземних партнерів та міської влади, школа змогла відновити очне навчання з 21 вересня. Учні 58-ми класів мають змогу навчатися пліч-о-пліч з однокласниками. Загалом, в Чернігові освіту офлайн здобувають 23 тисячі дітей, що вдвічі більше, ніж торік.