Факт-новини: оперативні сюжети

Потрібен кисень

Featured Video Play Icon

Про якість кисню та кисневих концентраторів,  динаміку захворюваності на коронавірус та перспективи виходу із « червоної карантинної зони» говорили на ранковій нараді  у Чернігівській міській раді у вівторок. Щодо темпів поширення інфекції статистика останні дні  обнадійлива.

  • Протягом останніх 4 днів  у Чернігові фіксувався показник захворюваності на COVID  нижче 320 випадків на 100 тисяч населення , тобто нижче межі “червоної зони”. На минулому тижні був і 350 і 370, – повідомила заступниця начальника Чернігівського міського управління охорони здоров’я  Ольга Малець.

Якщо така динаміка збережеться  протягом 2 тижнів ,  Чернігів з « червоного» може  стати «помаранчевим». Наразі з 430 наявних ковідних ліжкомісць  завантажено близько 65 %. 

Щодня 3-4 пацієнти знаходяться  під апаратами  ШВЛ , а більше 50 % госпіталізованих з підтвердженим COVID-19  потребують кисню.

  •  У  Чернігові  на сьогодні 58 кисневих точок  стаціонарних і  92 кисневі точки на  кисневих концентраторах. На 430 місць – 35 % забезпеченість.  Медичний кисень  на сьогодні в Україні – проблема. Його виробляється менше ніж потрібно , – акцентувала  заступниця начальника Чернігівського міського управління охорони здоров’я  Ольга Малець.
  • Прошу перевірити, який  кисень використовують у лікарнях. Без попередження брати вибірково,  хоча б раз на два тижні, й робити лабораторний аналіз того кисню який постачається. Щоб ми хоча б орієнтувалися, що ми купляємо реально – тому що є інформація від силовиків, що під виглядом медичного кисню може постачатися технічний, який може перепродаватися через фірми-прокладки за більш високу ціну,- зазначив  Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Він також дав доручення визначитися, чим відрізняється технічний кисень від медичного,  чи можливо його, в крайньому випадку, використовувати  для лікування пацієнтів з корона вірусом?

Наразі, 50 зі 160 ліжкомісць  в інфекційному відділення ЧМЛ №2 забезпечені киснем.  Із них 32 – мають централізоване розведення, 18 на  концентраторах. У  ЧМЛ №3  71 ліжко зі 180  з киснем. При цьому 22 – мають централізовану подачу , 49 з  концентраторами, у  ЧМЛ №1  із  90 розгорнутих ковідних ліжкомісць  з киснем 29. Із них, 4 мають стаціонарне розведення , решта – концентратори.  

Особисто в мене є таке відчуття, що буде ще зростання рівня захворюваності, але буде і плато. Ці очікування підкріплюються суспільним розумінням проблеми, – вважає міський голова.

На нараді також обговорили низку поточних рішень, які мають запобігти поширенню корона вірусної інфекції у Чернігові.