ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Друге перше вересня: ще одна школа повністю повернулася до офлайн-навчання

Featured Video Play Icon

Насправді у нас сьогодні 2 жовтня – як перше вересня. Незважаючи на ось ці маленькі певні незручності, діти щасливі. Ну, й ми щасливі, – зазначає директорка школи Наталія Малець.

Рік порожніли і відбудовувалися, а нині – знову наповнені життям. У стінах 20-ої школи, що у березні 2022-го опинилася під прицільним вогнем ворога, а відтак і у списку найбільш пошкоджених у Чернігові, цього тижня поновилося офлайн-навчання для найстарших – учнів та учениць сьомих-дев’ятих класів.

Так, навесні після відновлення даху, вікон, системи опалення, зруйнованих кабінетів першого поверху та облаштування укриття, вдалося вивести початкову ланку, від вересня ще дві паралелі, а тепер – всіх, хто через ремонтні роботи вимушено залишався на дистанційці. 

За ці півтора року я можу сказати, що дуже скучив за своїми однокласниками, за цими стінами кабінетів, за вчителями також, – каже восьмикласник Назар.

Онлайн-навчання це гарно, це свобода, але це набагато менше знань. Я, насамперед, вибрав для себе коледж транспорту та компʼютерних технологій, хочу туди вступати, це як моя така мета після 9 класу.

Тому я і радий, що ми повернулись в наші стіни. Наша школа стала більш новою, більш європейською, вона стала краще набагато, – підкреслює  восьмикласник Іван.

Сьогодні, окрім слідів від уламків на фасаді, у школі мало що нагадує про російську облогу, місяці масштабних робіт і складну зиму без опалення. Як і загалом, про приміщення “до” – це результат максимуму зусиль як міської влади, так і міжнародних партнерів та благодійників, кажуть у закладі.

На сьогоднішній день всі діти, які обрали очний формат навчання, а це 24 класи, вони приступили стовідсотково до очного процесу. Зараз робляться ремонти на третьому поверсі, це нам допомагає FCA із ремонтами кабінетів і коридору, перший-другий поверх – коридори і повністю заміна підлоги, тому що вона посічена також була, це робить управління капітального будівництва. Тобто ремонтні роботи тривають.  Але ми вирішили, що це все ми можемо якось поєднувати і хай краще будуть певні незручності, але діти йдуть до школи, –  розповідає директорка школи Наталія Малець.

Третій поверх на фінальному етапі – через пошкодження перекриття і стелі, ремонту тут потребували чотири найбільш постраждалі класи та коридори, на першому-другому зосталася підлога, оздоблення стін і встановлення на свої місця радіаторів, а також дооснащення предметних кабінетів. Наразі школа шукає можливостей для залучення коштів на меблі та ремонт спортивної зали, в дах над якою влучив один зі снарядів – без неї заклад не зможе повноцінно проводити уроки фізичної культури в холодний період року.