Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка чернігівців: які соціальні програми діятимуть у наступному році?

Featured Video Play Icon

В Чернігові триває реалізація міських соціальних програм, покликаних допомогти людям, які постраждали від російської агресії. Виконавчий комітет міської ради продовжив дію програм часткової компенсації вартості відновлення вікон та одноразових виплат власникам приватних житлових будинків на 2024 рік. Наразі ними вже скористалися 752 та понад 2000 осіб відповідно, з бюджету Чернігова було виплачено понад 40 мільйонів гривень. 

Виконком також погодив одноразові виплати власникам квартир у багатоповерхівках, чиї оселі постраждали від російського вторгнення. 

-В поточному році цю допомогу вже отримали 476 мешканців міста, загальна сума – 7 мільйонів 130 тисяч гривень. Пропонується надати допомогу 5 мешканцям на загальну суму 55 тисяч гривень, – повідомила директорка департаменту соцполітики ЧМР Ірина Марчук.

Також місто продовжує підтримувати сім’ї загиблих та померлих Захисників і Захисниць України через програму одноразової матеріальної допомоги. Вона діятиме у Чернігові і наступного року.

-Пропонується надати матеріальну допомогу трьом особам, загальна сума – 201 тисяча гривень. Загалом цю допомогу отримали 204 особи, загальна сума видатків – 11 мільйонів 926 тисяч гривень, – додала Ірина Марчук.

Окрім цього, в Чернігові продовжує діяти міська програма підтримки народжуваності. У вересні одноразові виплати отримають 72 мами новонароджених чернігівців.

В тому числі 29-ти мешканкам, які народили першу дитину на суму 145 тисяч гривень, 31-й мешканці, які народили другу дитину на суму 320 тисяч гривень, 8-ми мешканкам, що народили третю дитину на суму 160 тисяч гривень, одній мешканці, яка народила четверту дитину на суму 20 тисяч гривень, одній мешканці, яка народила п’яту дитину на суму 20 тисяч гривень і одній мешканці, яка народила двійню на суму 20 тисяч гривень, – зазначила начальниця відділу звернень громадян ЧМР Ірина Брусильцева.

Також рішенням виконкому ще 517 дітей отримали статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. На нього  мають право всі юні чернігівці, яким станом на 24 лютого минулого року ще не виповнилося 18-ти років. Заяви на його отримання за попереднім записом приймає управління у справах дітей міської ради. 

Це близько 44 тисяч дітей, також діти ВПО це ще 2000 дітей, загалом це виходить 46 тисяч. Зрозуміло, що одразу прийняти 46 тисяч немає змоги, – зауважила начальниця управління у справах дітей ЧМР Олена Зінченко.

За словами Олени Зінченко, наразі статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів отримали близько півтори тисячі дітей. Черга на його оформлення тягнеться вже до 2025-го року.

-Напруга є, але ми пояснюємо, люди розуміють. Якщо є комусь нагальне встановлення статусу, то ми завжди йдемо назустріч, тому конфліктних ситуацій нема. Люди в чергах не стоять, записуються по телефону, приходять, ведемо прийом так, як і має вестись, – зазначила начальниця управління у справах дітей ЧМР Олена Зінченко.

Окрім цього, виконавчий комітет надав 36-ти чернігівцям, чиї оселі були пошкоджені внаслідок бойових дій, згоду на отримання компенсації від держави за програмою “єВідновлення”. Загалом їм виплатять 1 мільйон 555 тисяч гривень, до 200 тисяч на особу, залежно від масштабів пошкоджень житла. Витратити ці кошти вони зможуть на придбання будматеріалів або оплату послуг з ремонту їхніх осель.