ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На «Білій сцені» та без глядачів: перша вистава після ракетного удару в облдрамтеатрі

Featured Video Play Icon

У Чернігівському обласному музично-драматичному театрі відбулася перша після терористичної атаки 19-го серпня вистава — «ВПО». Інсценізацію п’єси Ірини Феофанової зіграли в межах 25-го Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», який стартував у Херсоні 8-го вересня. Попри значні руйнування будівлі, спектакль, запланований ще кілька місяців тому, усе ж змогли показати.

– Спочатку стояло питання: чи грати нам, чи не грати. Але, ви знаєте, після того, як ми відчули просто шалену допомогу від наших друзів і Херсонського театру так само, вони перераховували кошти нам. Ось сьогодні отримали достатньо великий, як на наш погляд, переказ із Сум, від театру для дітей та юнацтва, і, я вважаю, що ми просто не маємо права не допомогти один одному навіть так, можливо, символічно, фігурально, – зазначив художній керівник та головний режисер Чернігівського обласного музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка Андрій Бакіров.

Нагадаємо, унаслідок влучання російської ракети «Іскандер» у будівлі театру зруйновано дах, пошкоджено сцени, до 50 різних кімнат та вибито майже всі вікна. До розбору завалів долучилися не лише надзвичайники, а й волонтери та небайдужі чернігівці. За словами художнього керівника та головного режисера драмтеатру Андрія Бакірова, працівники установи продовжують наводити лад і намагаються повернутися до робочого режиму. Ба більше: уже планують порадувати глядачів новими виставами.

– Ми готуємо дві нові прем’єри, одна з них була майже вже готова, на фінішній прямій, але вона планувалася на велику сцену — це «Гріх» Винниченка. Я її переробляю в малий формат, тобто «театр за завісою», як у нас називається, експериментальний простір, коли глядач на сцені і вистава виконується на сцені. І думаю, що так само, у цьому ж форматі буде, тільки почалися репетиції, режисер із Києва, з театру на Подолі, Ігор Матіїв, він ставить сучасну українську пʼєсу «Пʼять пісень Полісся». І плануємо так, що вона народиться в нас, на нашій сцені, десь у листопаді, – повідомив Андрій Бакіров.

Премʼєра ж «Гріха» відбудеться після одержання спеціального дозволу на те, щоби приймати глядачів. Андрій Ба кіров переконаний: навіть невелика кількість публіки допоможе повернути в драмтеатр повноцінне творче життя. Головною ж мрією працівників є повне відновлення будівлі, із чим уже потенційно зголосилися допомогти іноземні фонди.