ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підготовка до навчального року: як відновлюють школу №29 у Чернігові (Відео)

Featured Video Play Icon

Чернігівська школа №29 готується до нового навчального року. В закладі тривають масштабні ремонтні роботи, адже під час російського вторгнення школа сильно постраждала від обстрілів. Один зі снарядів пробив дах, інший вибухнув дуже близько до будівлі. Процес відновлення школи обговорювали на загальноміській нараді у муніципалітеті.

-Головна наша задача,  окремі роботи, вони мають початися, якщо треба фінансування перерозподілити ваші внутрішні, чи управління капітального будівництва, внутрішні ресурси. Це ми можемо зробити в будь-який момент починаючи з сьогоднішнього дня. Робіть заявку, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Нині коштами міського бюджету та іноземних благодійників у школі №29 відновлюють актову залу, спортивну кімнату, музичний кабінет. Одним з головних завдань є підготовка укриття, без якого жоден заклад освіти не може працювати офлайн. Ремонт у ньому вже проведений, але ззовні до приміщення потрапляє дощова вода.

-Гідроізоляція не дала повних результатів, вода знайшла місце в іншій частині стіни. Зараз підрядники управління капітального будівництва це питання опрацьовують, – зауважив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Причину підтікання вже знайшли: частина школи стоїть не на фундаменті, а на звичайній бетонній плиті, під яку потрапляє дощова вода, а звідти – в укриття.

-Виявилося, що то на той час була просто плита дорожня, через яку люди свого часу заходили в приміщення, бо там були просто сходи. Її використали як фундамент, що неможливо, на неї поклали стіну. Зараз будемо підсилювати цю стіну, підсилювати фундаменти, робити  бетонне вимощення більшого розміру, а потім зробимо залізобетонний жолоб, по якому відведемо воду взагалі від будівлі на проїжджу частину, – уточнив начальник управління капітального будівництва ЧМР В’ячеслав Почеп.

Дооблаштування укриття не заважатиме навчальному процесу, адже всі роботи відбуватимуться ззовні. Перечекати повітряну тривогу в ньому можна і зараз. Загалом 29-та школа планує прийняти з 1 вересня 1075 дітей. Всі уроки проводитимуть очно. Укриття у закладі розраховане на 600 учнів, тому навчальний процес проходитиме у дві зміни.