ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перший партнер за океаном: американське місто Вайт-Плейнс стало побратимом Чернігова

Featured Video Play Icon

Перше заокеанське місто-побратим. 23-го січня у форматі відеозв’язку очільники Чернігова та американського Вайт-Плейнс офіційно підписали угоду про співробітництво. Вайт-Плейнс розташоване в штаті Нью-Йорк і є потужним бізнес-центром — у ньому зосереджені передові виробники та інвестиційні компанії. Як зазначив виконувач обовʼязків Чернігівського міського голови Олександр Ломако, це партнерство є важливим кроком на шляху розвитку ефективних економічних відносин та реалізації проєктів, що сприятимуть відбудові та розвитку нашого міста.

Для нас це історичний день — уперше ми матимемо партнера на іншому континенті, адже наразі ми маємо їх тільки в Європі. Я хочу висловити вдячність за вашу підтримку нашої країни в цей жахливий час, коли ми потерпаємо від варварської агресії з боку російської федерації. Я впевнений, що ми боремося не тільки за нашу свободу, а й за наші спільні цінності: демократію і свободу всього світу.Допомога Сполучених Штатів, громадян вашої країни, Конгресу, Президента — це значна підтримка для нас, – пыдкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Я мушу сказати, що ви і вся Україна бореться за всіх нас, тому що дехто намагається повернути нас до епохи завоювань і гноблення. Ви воюєте, щоби зберегти демократію і свободу. Я знімаю капелюха перед вами і перед вашою міською радою, адже керувати містом важко, навіть коли немає війни, але робити це в той час, коли ворог активно руйнує те, що є, і те, що ви намагаєтеся побудувати, — це за межами розуміння, і це те, чим вимаєте пишатися, – зазначив міський голова Вайт-Плейнс (США) Томас Роуч.

Історія співробітництва двох міст почалася у 2023-му. Остаточне рішення про партнерство депутати Чернігівської міськради ухвалили на позачерговій 35-й сесії 1-го листопада. Перед підписанням документу, очільники міст провели онлайн-зустрічі щодо співпраці та визначили напрями, які можуть бути корисними для громад. Відтак Чернігів, зокрема, зацікавлений в американській моделі місцевого самоврядування, а також реалізації ініціатив із модернізації муніципальної інфраструктури.

Я сподіваюся, що наше партнерство — це про майбутнє, про технології, про досвід, експертизу для нашого міста, і я думаю, що це буде важливим кроком на шляху до дружніх відносин між українським та американським народами, – наголосив Олександр Ломако.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни побратимами Чернігова вже стали польський Жешув, французький Реймс, німецький Аахен та фінське Лаппеенранта. Днями до цього переліку додалося ще одне французьке місто — Сен-Дені.