ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

День памʼяті та примирення: у Чернігові в вшанували учасників і жертв Другої світової війни

Featured Video Play Icon

Те, що не мало повторитися ніколи знову, завдяки путінській росії нині реальність для України. Вшановувати пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової за європейською традицією 8 травня ми поступово почали від 2014-го, і другий рік поспіль відзначаємо День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної війни з рф – з тими жахами війни, воєнними злочинами та злочинами проти людяності, що і вісімдесят років тому. Символічно, покладанням квітів та хвилиною мовчання в урочищі Подусівка, де свого часу нацисти розстріляли 15 тисяч військовополонених, партизанів, євреїв та ромів.

Ви знаєте, війна зблизила всіх людей, незалежно від національності 2:49 У нас була одна ціль – як допомогти один одному, як вижити і протистояти цьому ворогу. Я впевнена, що все буде добре, буде мир і буде світити таке ясне сонце, як зараз. Слава Україні і Слава ЗСУ, – зазначила ромська громадська діячка Марія Іванова.

Зокрема, “ромське питання” на Чернігівщині для нацистів було майже повністю “вирішене” – із 25-ти тисяч представників цієї національності в Україні, п’ять тисяч внаслідок геноциду вбили саме в північному регіоні, а це місце – одне з наймасовіших поховань в області.

Те, що ми сьогодні згадуємо жертв геноциду єврейського народу, ромів, це якраз говорить про те, що знов таки непокаране зло повертається. ….Зараз уже рашисти, нащадки якраз тоталітарного комуністичного режиму слідують завітам нацизма, здійснюють злочин геноциду проти українського народу, але у нас є власна держава, є власні збройні сили, нас підтримує світове співтовариство, – підкреслив представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

 22 місяці найкривавішого збройного конфлікту – Другої світової війни, починаючи від нападу на Польщу, нацистська Німеччина з комуністичним Радянським Союзом були союзниками, і лише від 22 червня 1941-го почали ділити владу між собою. Українці були змушені проливати кров за чужі імперські інтереси та один проти одного, а українська земля була одним з основних полів битви, на якому загинуло близько 3 млн воїнів та 5 млн цивільних, у тому числі й інших народів. І це ціна перемоги над нацизмом, в яку українці, будучи на боці антигітлерівської коаліції, зробили значний внесок.

-Тоді, після Другої Світової війни, в Європі була якраз думка: “А як зробити, щоб не було війн в Європі?”. І це зробили, тому що міністр уряду Франції Роберт Шуман запропонував план: “А давайте у всіх європейських країнах поставимо під контроль важку промисловість, яка робить зброю, щоб жодна країна не могла з власного розсуду озброїтися і підготуватися до агресії”. І це був перший крок, це було прийнято в 1951 році і звідси виріс якраз Європейський Союз…Це не тільки добробут і безпека. Це якраз те про що ми мріяли – добросусідське життя. Це означає, що Росію прийдеться переформувати після війни і це підказка. Але спочатку треба перемогти і треба пам’ятати всі жертви, – наголосив Сергій Бутко.

 Сьогодні ми переосмислюємо свою історію і замість російського культу “9 травня як дня перемоги”, яку рф прагне привласнити винятково собі, намагаючись маніпулювати своїми громадянами і світом, від цього року згідно з відповідним указом президента України відзначатимемо день Європи разом з усім цивілізованим світом.