ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Першими зустріли ворога: у Чернігові привітали з професійним святом прикордонників

Featured Video Play Icon

30 квітня відзначається День прикордонника України. Військові формування, що охороняють сухопутні та морські кордони нашої держави, цілодобово відстоюють її суверенітет і територіальну цілісність.

-Бути прикордонником, особливо сьогодні — це першому зустрічати бій, першими вступати у війну і, сподіваюся, першим вигнати ворога з нашої країни, – каже старший офіцер відділу зв’язку та інформаційних систем штабу, капітан Дмитро Погиба.

Чернігівщина прийняли на себе удар у перші години повномасштабного вторгнення. У 105-ому прикордонному загоні імені князя Володимира Великого добре пам’ятають той лютневий ранок.

-24 лютого 2022-го року отримав доповідь о 4:32 про перетин державного кордону, заліт невідомого безпілотного авіаційного комплексу, який скинув вибухівку по місцю розташування прикордонної застави «Дніпровське» і п’ять службовців прикордонного загону отримали поранення. Після того вже почали надходити доповіді про захід великих колон техніки, – згадує начальник 105-го прикордонного загону імені князя Володимира Великого Олександр Чорний.

-Отримав дзвінок оперативної служби. Було піднято по бойовій тривозі. Через 20 хвилин прибув на місце дислокації, де вже отримав конкретні бойові задачі, – розповідає Дмитро Погиба.

Попри чисельну перевагу ворога і великі втрати особового складу, українські прикордонники до останнього протистоять «другій армії світу», захищаючи кожен метр рідної землі. Багатьом із них довелося пожертвували своїм життям.

-Воїни-прикордонники вписали героїчні сторінки в історію України, сучасної України, тим, що вони в одному строю зі Збройними силами України, іншими складовими Сил оборони, виконували бойові завдання під час оборони Попасної, Рубіжного Сєвєродонецьку. Зараз виконують прикордонники бойові завдання в Бахмуті та інших найгарячіших точках нашої визвольної війни, – зазначив командувач військ Оперативного командування «Північ» Дмитро Красильников.

До свята в Чернігові провели урочистий захід, де були присутні прикордонники 105-го загону, де служать бійці з усієї країни. Військових нагородили за зразкове виконання обов’язків та захист територіальної цілісності України. Прикордонники запевнили: зараз вони готові до будь-якого розвитку подій, аби в разі повторного наступу не допустити «легкої прогулянки» ворога Чернігівщиною.

-За цей рік ми змужніли, у першу чергу, ми морально підготовлені, загартовані. Ми готові по навчанню, по підготовці самого персоналу, по моральній підготовці, бойовій підготовці, злагодженості дій, а також по забезпеченню озброєнням та броньованою технікою. Якогось занепокоєння формування ударного кулака, що на території Білорусі, що на території російської федерації, ми не спостерігаємо, не бачимо. Загрози на даний час немає, – запевнив начальник 105-го прикордонного загону імені князя Володимира Великого Олександр Чорний.

– Ми прикладаємо надзвичайно потужні зусилля для того, щоби перемога була надзвичайно скоро. Я впевнений у тому, що в найближчий період перемога буде за нами, – підкреслив старший офіцер відділу зв’язку та інформаційних систем штабу, капітан Дмитро Погиба.

Під час заходу, зокрема, роздали чергові та позачергові звання за віддану службу державі. Наприкінці урочистостей гостям показали фільм на основі реального листа, який волонтери передали прикордонникам, та нагородили переможця конкурсу дитячого малюнка. Зазначимо, День прикордонника 30 квітня святкують із 2018 року. Дату обрали в пам’ять подій кінця квітня 1918, коли Армія УНР, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки.