Факт-новини: оперативні сюжети

«Чернігів магдебурзький»: у місті презентували наукову збірку

Featured Video Play Icon

Цього року Чернігів відсвяткував 400-річчя одержання Магдебурзького права. В 1623 році польський король Сигізмунд III надав нашому місту право на самоврядування. З цієї нагоди 28 квітня в будівлі історичного факультету Чернігівського колегіуму історики, викладачі та представники міської влади зібралися на міжнародну наукову конференцію.

-Чому це важливо? Тому що громада на місцях повинна приймати ключові рішення щодо свого розвитку, щодо свого міста, його вигляду, його стратегічних цілей і бачення його подальшого розвитку, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як стверджують історики, у 17-му столітті в Європі існували декілька моделей самоврядування, але саме Магдебурзька виявилася найбільш збалансованою та «живучою». Вона регулювала також вибори міських голів, місцевих депутатів, їхні повноваження, питання судочинства та оподаткування.

– Те, що 400 років назад наше місто отримало Магдебурзьке право – це непересічна подія, і вона зіграла вирішальну роль у розвитку нашого міста, оскільки чітко було визначено європейський вектор розвитку, – підкреслив ректор НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка Олег Шеремет.

Важливість самоврядування стала очевидною і у наш час, коли в перші дні російського вторгнення місцева влада самостійно співпрацювала з військовими у питаннях оборони та налагоджувала життєдіяльність міст під час облоги.

-Першу інструкцію, про це можна говорити публічно, що робити місту після 24-го лютого від центральної влади ми отримали приблизно 10 березня. Вона складалася з 3 пунктів, що робити меру у тому випадку, коли місто могло бути окуповане. Вона складалася з трьох пунктів – евакуювати родину, другим пунктом – записати ролик на підтримку ЗСУ, що мери робили ще 24 лютого, і третій я не буду розказувати, – зауважив Олександр Ломако.

Також на конференції презентували наукову збірку «Чернігів магдебурзький», до якої увійшли 64 законодавчих та правових документа 17-18 століть. Видали її коштом міської ради.

-До цієї збірки увійшли королівські привілеї, царські грамоти та накази і, звісно, гетьманські та полковничі універсали та універсали генеральної військової канцелярії, – повідомила упорядниця збірки «Чернігів магдебурзький» Ганна Доманова.

На думку істориків, саме надання у 17-му столітті Чернігову Магдебурзького права посприяло його активному розвитку. На тривалий час місто стало важливим осередком освіти та духовенства.