ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перші дрони та військовий меморіал в Ялівщині: чому це важливо та скільки коштів виділило місто?

Featured Video Play Icon

Меморіальний комплекс в Ялівщині, де під час російської облоги у лютому-березні хоронили захисників Чернігова, допоки Яцево було під ворожим вогнем і фактично перетворене на поле бою, облаштовуватиметься поетапно. Почнуть цієї осені із невідкладних робіт – укріплення проблемних грунтів, що буквально пливуть під час дощів, організації під’їздів та доріжок на раніше недіючому кладовищі, а також встановлення 88-ми уніфікованих пам’ятників, аби рідні загиблих героїв не почали купувати свої й ідея меморіалу не була втрачена. На це рішенням позачергової, 34-ої сесії, з бюджету міста було виділено перших 20 млн гривень. 

І Яцево, де поховані наші герої, і Ялівщина будуть в ідеальному стані – це наша відповідальність з вами. І враховуючи, що Ялівщина в жахливому стані, кладовище, ми будемо там робити ці роботи в будь-якому випадку, тому що це наш обовʼязок, і це наш обовʼязок, в першу чергу, перед нашими захисниками, і перед майбутніми поколіннями, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Вартість усього проєкту, що пройшов дві містобудівні ради та численні обговорення кожного його елементу з сім’ями загиблих, 43 млн, тобто вдвічі більше. Однак, зважаючи на війну і навантаження на бюджет, нині влаштують лише територію та місця поховань, а сам меморіал завершуватимуть у наступні роки, виходячи із фінансових можливостей.

– Позиція тих, які говорять, що це не “на часі”, що це “не потрібно робити” – потрібно. Це наші герої. Всім, хто вважає що їх не потрібно зараз вшановувати, я хочу сказати: ви подивіться в очі тим людям, які поховали там найрідніших, і ви зрозумієте, що потрібно це робити. Завдяки їхньому подвигу ми маємо можливість зараз тут збиратися, жити, працювати, дивитися в завтрашній день. Це ми всі розуміємо і визнаємо, що їх, на жаль, не повернеш, а памʼять про них має жити і в місті, і в громаді, і в першу чергу – серед рідних і близьких , – підкреслив Олександр Ломако.

До муніципалітету цього дня прийшли і ті, кого це рішення стосується безпосередньо – в Ялівщині поховані їхні сини та побратими. Кажуть, бувають на цвинтарі ледь не щодня, разом із комунальниками підсипають могили, доріжки, але вони все одно руйнуються і перетворюються на болото. 

– Душі наших героїв, які там лежать, там люди 90%, які захистили місто. Мій син казав, коли вони захищали ..”Епіцентр”, нікого не було, їхній загін із 10 людей, військові підʼїхали пізніше, на них “тигри” йшли, танки, бмп, у них АК-45 були, жодного гранатомета, коктейля молотова. Вони відігнали колону, підбили два “тигра”, і всі загинули потім, – розповів батько загиблого захисника, учасник робочої групи щодо облаштування меморіалу Андрій Брянських.

– На кладовищі в Ялівщині більшість, хто поховані, це мої побратими. Коли хтось каже, що надгробки, кладовище не потрібно померлим – так, їм воно не потрібне. Це потрібно тим людям, з якими мені приходиться спілкуватися кожного дня, – констатував військовослужбовець Олексій Афанасьєв.

Що стосується меморіального комплексу на Яцево, де українські захисники знаходили свій останній прихисток починаючи з 2014-го і знаходять до сьогодні, то цей проєкт також реалізовуватиметься коштом міста. Зокрема, вже визначено місце під сам меморіал та  сектори для почесних поховань, де рідні визначатимуться з оформленням могил окремо.

Серед важливих рішень депутатів і депутаток – і підтримка нинішніх оборонців. Так, більшістю голосів місто погодило зміни до програми шефської допомоги військовим частинам та виділило додаткових 20 млн гривень, що підуть, зокрема, на купівлю перших дронів для ЗСУ.

– 5 мільйонів гривень за їхніми запитами ми даємо цим військовим частинам, це в бюджеті.  І ми хочемо профінансувати перші 15 мільйонів гривень з бюджету громади на придбання дронів різних розмірів і з різними бойовими задачами. ОК «Північ» це повністю підтримує, це їхній запит. Це була виїзна така нарада на одному з виробництв дронів. І вони їх дивилися, оцінювали і погодили, – повідомив Олександр Ломако.

Нагадаємо, за останні півтора року із бюджету міста на підсилення і допомогу військовим було спрямовано близько 160 млн гривень. Тепер громада вкотре збільшила цю суму. І в муніципалітеті зазначають: цей напрямок був і залишається одним із пріоритетних.