ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий опалювальний сезон: які важливі рішення прийняла міська рада?

Featured Video Play Icon

Важливі рішення для сталого проходження наступного опалювального сезону у Чернігові прийняли депутати на черговій сесії Чернігівської міської ради, 13 вересня. Вони дали згоду на реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ АТ “Облтеплокомуненерго”, аби забезпечити його подальше стабільне функціонування. Мова йде про реструктуризацію боргу підприємства, який утворився станом на 2021 рік, терміном на 7 років. Цей процес регулює низка законів і постанов. І саме органи самоврядування мають погоджувати договори реструктуризації заборгованості  АТ “ОТКЕ” перед НАК “Нафтогаз України” і гарантувати виконання взятих зобов’язань. 

 – Це можливість реструктуризувати  борг на 7 років, а не на менший період. Це важливо для підприємства.  І без цієї реструктуризації у нас може бути така ситуація, що вони вам на новий опалювальний сезон не підпишуть договори  на газ. Правильно?, – зазначив   в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Не буде поставлений газ на наступний опалювальний сезон, взагалі підприємство зразу збанкрутіє, – уточнив Олексій Щербина.

–  Зрозуміло, що ніхто не хоче на себе взяти зобов’язання по суті, яке виникло в результаті державної політики і роботи приватного підприємства,  але це наші люди, і якщо ми зараз цього не будемо робити, то уже середина вересня, в жовтні починається опалювальний сезон, потрібно до нього готуватися і це не один день, – зауважив Олександр Ломако.

Загальний борг АТ “ОТКЕ” перед постачальником газу становить понад 1,2 млрд. грн. Заборгованість, яка підлягає реструктуризації – 560 млн. грн. За словами керівника підприємства Олексія Щербини, на сесію винесли суму 463 млн. грн. – саме стільки чернігівські споживачі заборгували підприємству за тепло і гарячу воду. При реструктуризації, каже Олексій Щербина, списуються і всі штрафні санкції.  

– Вирішення цього питання дасть можливість якнайшвидше забезпечити постачання газу вже відповідно до умов нової постанови кабміну № 896 і забезпечити постачання гарячого водопостачання з понеділка та і взагалі проходження опалювального сезону 23-24 рр., – підкреслив Голова правління АТ “ОТКЕ”  Олексій Щербина.

Також депутати погодили укладання договору переведення боргу попереднього орендаря Чернігівської ТЕЦ фірми Технова на новостворене КП “Теплокомуненерго”. Без цього рішення, кажуть фахівці, комунальне підприємство не може розпочати свою господарську діяльність. Сума складає 1,4 млрд грн. 

 –  Для отримання нового договору на поставку газу необхідно прийняти цю заборгованість, а з минулим орендарем  врегульовувати питання погашення цієї заборгованості, яка переходить на нового орендаря чи користувача цим комплексом. Тому для того щоб підприємство пройшло опалювальний сезон,  взагалі почало працювати, отримало ліцензію в НКРЕКП (бо одна із вимог отримання ліцензії – це саме врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії), необхідно теж прийняти це рішення., – пояснив Олексій Щербина.

За законом при передачі державних або комунальних майнових комплексів новому господарю передається і дебіторська та кредиторська заборгованості. Як пояснив Олексій Щербина, у випадку з “Техновою” це 400 млн грн. з різниці в тарифах, залишок боргу державного підприємства “Енергоринок” – 120 млн. грн. і власне активи “Технови”, які за попередньою оцінкою складають близько 300 млн. грн. Дебіторська заборгованість споживачів Чернігова становить близько 150 млн. грн.

 -Необхідно буде або судитися з Техновою, або можуть запропонувати, щоб уникнути судових справ, власники Технови якісь розрахунки. Але ст..22 Закону про теплопостачання чітко вимагає цих дій. Тобто без цього всього не можливо укласти договір на постачання газу, отримати ліцензію  і взагалі запустити цей проект,- зауважив Олексій Щербина.

Олексій Щербина нагадав депутатам і про те, що було пропрацьовано всі варіанти на шляху повернення майнового комплексу. 

– Коли приймалося рішення в т.ч. і депутатським корпусом, це неодноразово розглядалося, рік велися розмови стосовно доцільності взагалі створення (КП) і приймання. Технова відмовилася продовжувати договір оренди, були розроблені дорожні карти і затверджені в ОВА, в т.ч. Тому питання досить риторичне.  І навіть було звернення з боку ЧМР стосовно можливості використання цього комплексу державною компанією НАК Нафтогаз, – констатував Олексій Щербина.

Нагадаємо, раніше керівник АТ “Облтеплокомуненерго” повідомляв, що для абонентів компанії мають відновити гаряче водопостачання з наступного тижня. У споживачів ТЕЦ – з настанням опалювального сезону.