ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перша платформа: чому навчають педагогів мистецьких шкіл Чернігова?

Featured Video Play Icon

Середовище для освітян, які працюють із майбутніми митцями. У Чернігові на базі міської бібліотеки імені Коцюбинського відбулася інтеграційна зустріч викладачів музичних та художніх закладів у межах проєкту «Перша платформа».  Така ініціатива передбачає роботу в команді, обмін досвідом та практику новітніх методик: розвиток емоційного інтелекту, комунікаційних навичок, використання інструментів зі скрайбінгу. Як розповіла експертка й освітня кутюр’є проєкту Юлія Кравченко, значну увагу на заняттях для педагогів мистецьких шкіл також приділяють історичній і культурній спадщині.

Ми, звичайно, торкаємося тематики, яка лежить в полі деколонізації. Зокрема, це тема дисидентського руху, друга половина 20-го сторіччя. Ми говоримо про мистецькі наративи, які були в цій темі. Я вважаю, що це дуже важливо для вчителів мистецьких шкіл, які працюють саме в цьому полі, в цій сфері знати власну українську історію, що у нас відбувалось, які були митці, і вчитися на цій спадщині, тому що вона, на мою думку, допомагає розуміти, хто ми є українці, – розповіла освітня кутюр’є проєкту “Перша платформа” Юлія Кравченко.

Перша зустріч учасників проєкту відбулася тогоріч у серпні, його заснували при управлінні культури та туризму міськради. Як розповіла виконувачка обов’язків директорки Чернігівської музичної школи №2 Марина Мойсієнко, вона постійно відвідує заходи “Першої платформи”, оскільки одержує на них цінний багаж додаткових знань та досвід, яким у майбутньому ділитиметься зі своїми вихованцями на заняттях. 

У мене була особиста трагедія, в мене спалили кацапи дім, тому я не була розкрита до спілкування. І наприкінці першої зустрічі ми настільки всі розкрилися, настільки познайомились, одне з одним, хоча ми живемо в одному місті. Але ми настільки змогли один одного з інших боків зрозуміти, познайомитись, отримали нові форми, які ми зможемо потім застосовувати в своїх навчальних закладах, – зазначила в.о директорки Чернігівської музичної школи №2 ім. Богословського Марина Мойсієнко.

Тренінги для педагогів  є акредитованими та тривають близько 4-х годин. Час від часу організатори практикують і виїзні зустрічі з психологами та іншими фахівцями, аби робити поданий матеріал більш інтерактивним та цікавим.  На зустрічах приділяють значну увагу і  психоемоційному розвантаженню дітей за допомогою мистецтва в умовах повномасштабного рашистького вторгнення. Передусім це терапія музикою та малюванням.

Всі ми переживаємо до цих пір війну. Однозначно це дає відбиток на психіці дітей. Як музика може лікувати, які методики використовувати, які підходи, як власне викладач має підготувати себе для того, щоб працювати з дитиною, яка травмована війною. Ми сьогодні будемо багато малювати, тому що дуже часто наші діти не хочуть писати конспекти, але вони люблять малювати, – підкреслила заступниця начальника управління культури  та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Відтак, зараз проєкт функціонує лише у межах Чернігова. Проте, коли організатори затвердять його остаточну концепцію та чіткий формат на основі відгуків учасників, до зустрічей зможуть приєднатися педагоги і з інших регіонів.