НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Крилатий ЕскаДрон»: як проходить набір на навчання

Featured Video Play Icon

Ніхто раніше не міг подумати, що дрони настільки будуть популярні, що будуть з’являтися такі дрони, як камікадзе, літаки, які будуть залітати навіть під дію ворожого РЕБу та розвідувати цінну для нас інформацію, – розповідає представник безпілотних систем сил ТРО Іван.

Моніторити бойову зону, планувати виконання спеціальних завдань, доставляти забезпечення та головне — рятувати не одне життя. Це можливості дронів, що активно використовуються українськими бійцями. Військовослужбовець сил ТРО на псевдо «МІК» — майстер технічної частини. Каже, за тиждень-два цілком реально опанувати ази керування «пташкою», а спробувати себе в управлінні можна навіть сидячи вдома, за допомогою програм-симуляторів.

Цей дрон Mavic Autel, вони досить автоматизовані, літають досить просто. Таким дроном може людина без навичок із першого разу керувати. А дрони, які FPV, там складніше, там уже з першого разу не вийде, там потрібно вчитися. Але теж, коли пройшов процес навчання, то вже не стає питання складно, не складно, – зазначив військовослужбовець сил ТРО«МІК».

Уже понад місяць в Україні триває проєкт рекрутингу і підготовки майбутніх екіпажів безпілотних літальних апаратів для підрозділів Сил ТРО «Крилатий ЕскаДрон». Проходить навчання в спеціалізованих центрах у декілька етапів із теоретичною та практичною частинами. Дисципліни навчальної програми передбачають опанування навичок застосування інформаційних систем «Кропива», «Дельта», роботу в онлайн-стрімах тощо. По завершенню пілоти складають іспити на основі яких їм присвоюють військово-облікову спеціальність. Далі учасників проєкту скеровують на службу до підрозділів.

Усі військовослужбовці, які виявили бажання займатися справою безпілотних систем, вони будуть обов’язково навчені. Після цього вони повертаються до себе в підрозділ, у підрозділі вони проходять бойове злагодження зі своїми екіпажами. І, коли командир підрозділу вже впевнений у тому, що підрозділ готовий, тільки після цього вони починають виконувати бойові спеціальні завдання. Якщо людина із цивільного життя, то процес адаптації в нього пройде обов’язково з дотриманням усіх наших нормативів, – пояснив представник безпілотних систем сил ТРО Іван.

Мотивовані громадяни, що бачать своє майбутнє в складі Збройних Сил за напрямом БПЛА можуть звертатися до представника рекрутингової групи аби потрапити саме в той підрозділ, де вони хочуть проходити військову службу.

Якщо їхня кандидатура буде командиром підрозділу, який проводить набір, одобрена, вона може звернутися вже в подальшому до Територіального центру комплектації та соціальної підтримки для мобілізації і набуття вже статусу військовослужбовця, – уточнив представник відділу персоналу Регіонального управління сил ТРО «Північ» Олександр Назимко.

Набір на навчання за проєктом «Крилатий ЕскаДрон» триватиме й надалі, зазначають у силах ТРО, адже бажаючі є і вони сподіваються, що їх ставитиме більше. Додамо, що в лютому 2024-го 9 країн, об’єдналися для постачання дронів на фронт українським захисникам. Декілька днів тому до коаліції доєдналася Канада.