ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перша олімпійська медаль незалежної України: як відзначили 30-річчя цієї події у Чернігові

Featured Video Play Icon

– Ця нагорода, у неї вірив тільки, можна сказати чесно, Зоц Микола, мій тренер, – сказала біатлоністка, бронзова призерка Олімпіади-94 в Ліллегаммері (Норвегія) Валентина Цербе-Несіна.

Першу олімпійську нагороду в історії Незалежної України тримає в руках біатлоністка з Чернігівщини Валентина Цербе-Несіна. 30 років тому в Ліллегаммері в біатлонній гонці на дистанції 7,5 кілометрів вона здобула бронзу. Від золотої нагороди її відділила лише 1,1 секунди. Ті Зимові Олімпійські ігри були першими від здобуття Незалежності.

Коли ми їхали на Олімпійські ігри, ми хотіли показати світу, що є така Україна. Лиж у мене не було, мені дала Ніна Лемеш, ботинок підкріплення, у мене черевики не було, мені дала Марина Пестрякова, це лижниця сумська. Чоловік із тренером залишився за межами, не включений у делегацію, і тільки після того, як нас зустріли, можна було сказати й коханій людині, і тренеру: «Дякую, ми це зробили», – згадує Валентина Цербе-Несіна.

Цими вихідними легенда українського спорту завітала до Чернігова на дитячі змагання з біатлону «Юні олімпійці», що провели на лижній базі — вперше з початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, у лютому-березні 2022-го року російські загарбники завдали колосальних руйнувань лижній базі олімпійського резерву. Попри це, майбутні чемпіони не припиняли тренувань. А нещодавно в межах програми «Біатлон для всіх» Міжнародна федерація біатлону передала 10 лазерних гвинтівок та додаткове обладнання. Їх використали юні спортсмени на своїх перших змаганнях.

Сьогодні взагалі в Чернігівського біатлону свято, тому що, всупереч цій будівлі, яку ми тут бачимо, і її щоденно бачать діти, які сюди приходять тренуватися, сьогодні відбуваються перші зимові змагання. Вони не національного рівня, але вони є дуже важливими для наших наймолодших дітей і в цілому для біатлону, – зазначила голова НОК України в Чернігівській області Ніна Лемеш.

У змаганнях узяли участь 32 дитини з різних спортивних шкіл. Для більшості це перший крок у їхній спортивній карʼєрі. Вони мали подолати відстань від 1200 до 1600 метрів із двома рубежами стрільби з лазерної зброї – стоячи і лежачи. Мета організаторів – показати світу, що спорт у Чернігові, як і в Україні загалом, навіть попри війну не занепадає, навпаки — є одним зі способів зміцнення духу та патріотизму.

Сьогодні спорт є дуже важливим і його не можна викреслити із життя дітей, тому що ценасамперед здоров’я. Це рухова активність, це фізичне навантаження, яке є дуже важливим для наших дітей. Для того, щоб діти зростали здоровими, спорт формує і фізичний розвиток, емоційний, моральний, він формує характер дитини, він формує ті людські якості, які є дуже важливі й  у цивільному житті, і в будь-якій сфері діяльності, якою будуть займатися діти. Ну, і найголовніше, що ми віримо, що зараз серед цих маленьких дітей є точно олімпійці, за яких ми будемо вболівати на чемпіонатах Європи, світу й Олімпійських іграх, – каже Ніна Лемеш.

Я мрію потрапити на Олімпійські ігри.

Цікаво, люблю стріляти з гвинтівки, взагалі цікавий спорт.

Змагатися буду, старатися покращувати свій результат на тренуваннях, гарно старатися, щоби попадання були.

Підтримати дітей прийшли батьки та вболівальники. На кожному етапі майбутніх олімпійців мотивувала і Валентина Цербе-Несіна. Сьогодні перша олімпійська призерка України веде активну волонтерську діяльність, а також вже більше 15 років працює як прес-аташе, фіксуючи перші кроки юних спортсменів і спортсменок у великий спорт. 

– Висвітлюю наших діток, змагання, інтерв’ю беру, і знаєте, хочеться все ж таки, щоби перше змагання діток, береш інтерв’ю, а потім вони стояли на моєму місці. І розказували про таку ж нагороду, яку зараз я тримаю, – зазначає біатлоністка, бронзова призерка Олімпіади-94 в Ліллегаммері (Норвегія) Валентина Цербе-Несіна.

Досвідчені олімпійки вірять, скоро Перемога тож важливо підготувати наступні покоління переможців.