ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Хто ремонтуватиме пам’ятники захисникам на «Яцево»?

Featured Video Play Icon

У пам’ять про всіх, хто повернувся “на щиті”. Експозицію на центральній, відтепер дійсно – Алеї Героїв, зі світлинами і короткою інформацією про чернігівських оборонців, загиблих у боротьбі за своє вільне місто і українську незалежність, оновлюватимуть щомісяця, аби містяни знали в обличчя кожного, хто став на їхній захист із повномасштабним вторгненням чи ще від початку російської агресії, і для кого це вартувало самого життя. Про це під час щотижневої наради в муніципалітеті повідомив виконуючий обов’язки міського голови. 

Так, перші тридцять стендів встановили до Дня захисників і захисниць, змінити їх планують на початку листопада і далі регулярно, щоби мати змогу вшанувати усіх наших воїнів.

Ми бачимо, як чернігівці реагують, і рідні підходять, на жаль, до своїх близьких, хто віддав своє життя за те, щоб ми могли жити і працювати в місті під українським прапором, і прості чернігівці шанують наших героїв . Але ми розуміємо, що у нас набагато більше ніж 30 чернігівців віддали своє життя за Україну, за наше місто починаючи з 2014-го року. Відповідно, я думаю, що треба робити список спільно з військкоматом. Кожного місяця так от робити, щоб ми всіх вшанували, всі на це мають право, всі гідні, – зазначив в. о .Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Допоможе місто і родинам полеглих захисників зі встановленням нових пам’ятників на Яцево замість пошкоджених чи зруйнованих внаслідок ворожих обстрілів у лютому-березні 2022-го, коли кладовище опинилося фактично на лінії зіткнення. Наразі мова про 14 об’єктів, на які рідним можуть повторно надати фінансову підтримку – для цього потрібно внести зміни до відповідної галузевої програми і в цілому переглянути розмір цієї компенсації, зважаючи на здорожчання матеріалів і робіт.

У нас зараз 20 тисяч, ми розуміємо, що є інфляція, здорожчання матеріалів, очевидно ще це 30 має бути, можливо навіть до 40-ка, і видати людям цю матеріальну допомогу – достатню, щоб встановити новий нормальний памʼятник. Єдине, що нам потрібно чітко контролювати, хто буде цим питанням займатися, щоб ми не отримали таку ситуацію, що кошти люди отримають, а памʼятника певний час, тривалий, не буде, і нам будуть дорікати і чернігівці, і нам соромно, що у нас зруйновані, або пошкоджені памʼятники захисникам нашим. Ми це готові профінансувати, єдине, що нам потрібен результат, – зауважив Олександр Ломако.

Олександр Ломако попросив відповідальних керівників відпрацювати це питання і за можливості винести на розгляд депутатів вже цьогоріч, щоби люди могли відновити пам’ятники якнайшвидше. Принагідно в.о. очільника Чернігова прокоментував звернення керівника міської військової адміністрації з вимогою скликати позачергову сесію. За його словами, стосується воно земельних питань, які міська рада вже ухвалила на останньому пленарному засіданні.

Доводжу до відома, що була сесія, вона ухвалила всі питання, депутати проголосували, в тому числі і бомбосховища на Елеваторній, і питання Дрозда, й інші питання – ми їх уже ухвалили. Це серйозні, дійсно важливі питання, тому для того, щоб це все запрацювало, не потрібна позачергова сесія, потрібні тільки голова і права рука начальника військової адміністрації. Я сподіваюся, що все це у нього на місці, тому не треба зволікати, треба не позачергова сесія, а треба просто взяти і зробити те, що потрібно зробити – підписати відповідне рішення, – підкреслив Олександр Ломако.

Що стосується наступної сесії, то міська рада в плановому режимі готується провести її наприкінці жовтня – з питаннями чергової фінансової підтримки Збройних сил України, відновлення, підготовки до опалювального сезону тощо. На думку Ломако, значно важливішими для Чернігова і його розвитку.