Факт-новини: оперативні сюжети

Пам’ять про Героїв Дебальцевого

Featured Video Play Icon

День вшанування полеглих воїнів-земляків у Чернігові розпочали зі скорботного мітингу.

Хвилиною мовчання та залпами військового салюту розпочався “День вшанування Героїв Дебальцевого”. Під час скорботного мітингу поіменно згадали героїв, полеглих 5 років тому.

Представники міської та обласної влад, військовослужбовці, родини загиблих поклали квіти до стел загиблих героїв АТО / ООС. Ветерани АТО та учасники бойових дій приїхали до центру Чернігова не лише з різних міст України, а й навіть із зони бойових дій. Вшанувати полеглих побратимів для них – справа честі. Для Олександра Циркуна цей день надто важливий. Під час Дебальцевської операції загинув його побратим Євген Кравченко. Хлопці небагатослівні. Для Віталія Кезлі день також особливий. Хоч про події січня – лютого 2015 – го згадує неохоче. Взимку 2015 -го точилися запеклі бої за місто Дебальцево. Після тривалої оборони стратегічного вузла українських військових в оточення взяли бойовики і регулярні російські підрозділи. Попри оголошене у Мінську перемир’я тоді на 2 з половиною тисячі українських бійців ворог кинув близько 17 тисяч своїх військових.

За словами Ігоря Бизгана, який був заступником командира батальйону з озброєння на той час, саме бійці 13 окремого мотопіхотного батальйону були одними із перших, хто вступив у двобій із ворогом.  

Спілка 13 батальйону стала безпосереднім організатором Дня пам’яті героїв Дебальцево. У філармонійному центрі фестивалів і концертних програм розгорнуто виставку “Блокпост пам’яті”. Тут зібрані матеріали про героїв російсько – української війни. На захід із зони бойових дій приїхав командир 13 окремого мотопіхотного батальйону. Віталій Гуляєв каже. що сьогодні батальйон виконує обов’язки на тих самих позиціях. куди вийшли після Дебальцевого. Нині він привіз особливі відзнаки військовослужбовцям 13 батальйону.

Родини загиблих героїв отримали ці відзнаки з рук голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка та заступника командувача військ ОК “Північ” Віталія Покотило. На честь героїв у філармонійному центрі пройшла патріотична культурно – мистецька програма.