ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гуртожиток на вулиці Шевченка поступово відбудовується: що вже зроблено?

Featured Video Play Icon

Пані Віру та сім’ю її сестри, яка жила в сусідній кімнаті, в середині березня рашисти повністю “звільнили” від домівки і всього, що вони роками спільно наживали. Каже, від ремонту, який тільки-но зробили, зосталися лише купи сміття, повністю розвалені стіни та частково стеля, всі речі та меблі – побиті уламками.

Родина винаймає житло, однак часто навідується додому на Шевченка, 246а – подивитися, як їхня квартира поступово день за днем відбудовується. Тут вже заклали місце влучання снаряду, дооблаштовують міжкімнатні перегородки та плиту між поверхами. На підході – встановлення вікон і прокладання комунікацій. Мешканці гуртожитку кажуть, лише по цьому стояку в будинку було вісім “приходів”. Скільки загалом – ніхто не рахував.

За словами будівельників, які від серпня працюють на об’єкті, за цей час їм вдалося виконати основні і найбільш відповідальні роботи. Передбачити і оцінити, наскільки пошкоджений той чи інший конструктивний елемент, піддається він ремонту чи заміні, можна тільки безпосередньо у процесі. Труднощів додає і те, що в будинку продовжують жити люди, відтак доводиться думати насамперед про їхню безпеку, зайвий раз підсилювати стіни чи перекриття поверхів.

За найближчий місяць тут мають завершити всі внутрішні роботи, повністю відновити фасад, вікна та балкони, подачу всіх комунікацій та головне – опалення, щоби ввійти у зиму. Нагадаємо, цей гуртожиток на Шевченка один зі 146-ти у Чернігові з прямим влучанням, і в десятці тих, що отримали найбільше вогневе ураження і були серйозно пошкоджені. На капітальні ремонти таких будинків місто вже виділило більше 120 млн гривень, а також іще 30 млн гривень на поточні ремонти майже семи сотень багатоповерхівок.