Факт-новини: оперативні сюжети

Падіння доходів поки не є критичним

Featured Video Play Icon

663 мільйони гривень отримав бюджет Чернігова за 1-й квартал 2020-го року. Це на 8,5 відсотків менше від очікуваних показників і майже на 20% менше минулорічних. Такі дані навела на засіданні виконавчого комітету начальник фінансового управління Олена Лисенко. Натомість міський голова пояснив, що падіння доходів наразі не є критичним, адже однією з його причин є звичайний перерозподіл між бюджетами.

Тим не менш, запровадження наприкінці березня суворих карантинних заходів по всій Україні таки позначилося на бюджеті Чернігова: він недоотримав 16 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб із 116-ти запланованих. Єдиний податок і плата за землю поки за планом, але очікувати того ж у другому кварталі вже не доводиться.

«Якщо коронавірус  закінчиться, — каже міський голова В.Атрошенко, — це не може  означать, що ми повернемось на ці самі показники одразу, на другий місяць. Час покаже, якою буде глибина падіння і глибина економічної кризи.»

Через потенційне падіння доходів до бюджету Чернігова, фінансове управління розробило проект змін до нього. Згідно з документом, надходження до кошторису зменшуються на 88 мільйонів гривень. На аналогічну суму скорочуються і видатки, завдяки економії на опаленні в зимовий період і відсутністю фінансування  спортивних та культурних заходів у березні та квітні. Більше того, зміни до бюджету передбачають звільнення підприємців 1 та 2 груп від сплати єдиного податку у зв’язку з карантином.

Остаточно зміни до бюджету Чернігова мають бути затверджені на сесії міської ради 30-го квітня.