Економіка у фактахНове на ТБ

Факт економіка – Як відновити економіку країни на деокупованих територіях?

Featured Video Play Icon

Безпекові ризики, нестача персоналу та здорожчання багатьох складових, що є основою ведення бізнесу. Нині це реалії підприємців, що продовжують попри всі виклики розвивати власну справу на деокупованих територіях. Відновлення економіки там, де велися бойові дії – сьогодні серед пріоритетів розвитку для України. У Чернігові відбувся міжрегіональний економічний форум, що став платформою для діалогу і зібрав учасників з 12 прифронтових регіонів – виробників, представників бізнес-об’єднань, влади та міжнародних партнерських організацій.

Проєктну ініціативу нам вдалося реалізувати завдяки підтримці проєкту “Зміцнення громадської довіри” UCBI-4, що фінансується агентством США з міжнародного розвитку USAID. Дякуючи цим партнерам, дякуючи обласним адміністраціям, ТПП, ми успішно реалізували цей масштабний проєкт, який, до речі, за підсумками об’єднав більше 200 представників малого середнього бізнесу з цих регіонів, – розповіла бенефеціарка проєкту, керівниця ГО «Розвиток бізнес-сектору України» Леся Круп’як.

Форум є підсумком, зокрема, реалізованих впродовж півроку стаді-турів. Підприємці з Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей мали можливість побачити чим живуть сучасні бізнеси. Ініціатива проходила у партнерстві з мережею торгово-промислових палат.  Активний учасник – Чернігівська регіональна ТПП.

Палати сьогодні так, як і усе підприємництво, як і весь підприємський загал, як все суспільство України знаходиться в напруженому, але добре напруженому робочому графіку. Намагається підставити плече малому та середньому бізнесу як з точки зору консультування, як з точки зору тих послуг, які ми даємо для ефективної роботи підприємств, так і виконуючи роль містка і консультанта у контактах між малим та середнім бізнесом України і міжнародними інституціями, міжнародними програмами технічної, ресурсної підтримки МСП в Україні, – зазначив президент Чернігівської ТПП Костянтин Іванов.

Зміцнення економічного потенціалу країни, відновлення ділової активності на територіях, що межують з країною агресоркою – в пріоритеті нашої держави – засвідчили представники одразу трьох Міністерств:  економіки; аграрної політики та продовольства України; розвитку громад, територій та інфраструктури. 

Нам треба всім подумати про підтримку, про розвиток цих територій. Щоб дійсно були якісь умови, які хоч якось б бізнесу показували, що в цих територіях вигідніше зараз вести свою підприємницьку діяльність, ніж будь-де в центральній чи західній частині країни, – зауважила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Ми протягом останніх трьох-чотирьох місяців повносили поправки в програми, які дозволяють не відносити регіони, які деокуповані до регіонів з більшим ризиком. Це найважливіша наша мета, для того щоб люди сприймали, що увага однаково розподіляється, – зазначив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

В той же час, держава готова надавати фінансову підтримку, зокрема і агросектору. Це програми компенсації вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки, гранти на розвиток тепличного господарства, кредитна підтримка 5-7-9 тощо. Можливості є і ними варто користуватися – озвучено в ході дискусійних панелей.

Тобто кошти на цей рік є, в бюджеті є, заявки приймаються наказами щоденно. І зараз опрацьовуємо, вона не зупиняється, – уточнив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Окупація, обстріли, значні пошкодження. Про проблеми, з якими стикнулися підприємці на прикордонних територіях говорять і представники влади на місцях. Наголошуючи, що в громадах, де велися бойові дії мають бути інші умови ведення бізнесу, вищий рівень підтримки. Люди, що залишаються – є показником стійкості регіону. 

На сьогодні весь крупний бізнес, який був, тільки одне підприємство частково зробило релокацію. Одне. Частково. Всі інші працюють тут, розвиваються тут, – сказав голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Можу консолідувати факт, що у нас жодне велике чи середнє підприємство повністю не релокувалося. Навіть в цей час у нас продовжують працювати підприємства з іноземними інвестиціями. Зараз ми трансформуємось, орієнтуємось на виробництво продукції з високою доданою вартістю, ми шукаємо можливості для експорту послуг, або інноваційних продуктів, зокрема в сфері ІТ, – каже перший заступник голови Сумської ОВА Тарас Савченко.

У Чернігові зібралися люди від яких залежить економічна стабільність країни вцілому і кожного регіону окремо. Всі як один підприємці говорять про важливість об’єднання бізнесу, взаємопідтримки, адже виклики та проблеми спільні. 

Робоча сила дуже велика проблема, бо багато людей повиїжджали. Зрозуміло, що чоловікам приходять повістки, їх забирають в армію і від цього нікуди не дітися. Також логістика, тому що оскільки у нас багато мостів було зруйновано, дорожніх покриттів і так далі. І звісно купівельна спроможність населення, – підкреслює співвласник і голова наглядової ради молокопереробного підприємства  (співвласник і голова наглядової ради молокопереробного підприємства ПрАТ “Куликівське молоко”) Анатолій Дідур.

Сьогоднішній форум для нас –  це можливість донести до людей, які приймають рішення, інформацію про те, чим живе бізнес, які в нього є проблеми. Зі свого боку ми робимо бізнес області, робимо бізнес білий, в першу чергу. Він працює на економіку. Він працює так само – зарплати військовим, працює на те, щоб утримати людей в нашому регіоні. Для того, щоб люди тут залишалися, обороняли, і підтримували обороноздатність країни, – зазначив в.о. директора приватного багатопрофільного підприємства «Вимал» Сергій Лазар.

Головна задача бізнес-сектору сьогодні – не лише вижити, а й стати опорою для тих, хто зараз на передовій захищає наші кордони. Ворог один і маємо спільно працювати заради майбутнього.