ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

П’яні за кермом: на минулих вихідних у Чернігові зупинили 41-го нетверезого водія

Featured Video Play Icon

12 – 13 серпня співробітники патрульної поліції виявили сорок одного нетверезого водія – це рекордна кількість за вихідні. З початку 2023-го у Чернігівській області вже зафіксували 1126  випадків кермування у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. За інформацією правоохоронців, за дванадцять місяців минулого року вони склали 10 тисяч протоколів через аналогічні порушення. За такі дії передбачено притягнення до адміністративної відповідальності.

– Хтось відверто ігнорує те, що це є правопорушенням, у якому можуть бути наслідки, і ці наслідки не тільки штраф в кільканадцять тисяч гривень, а й  позбавлення права керування. Людина забуває про те, що внаслідок нетверезого керування може постраждати вона – від просто отримати травму, до загинути, – розповів пресофіцер управління патрульної поліції в Чернігівській області Віталій Копистко.

За словами Віталія Копистка, через водіння у нетверезому стані, на дорогах області цьогоріч сталося 58 ДТП – обійшлося без жертв, проте 17 людей отримали травми та тілесні ушкодження. Аби запобігти таким ситуаціям, патрульні поліцейські намагаються оперативно виявляти ознаки алкогольного або наркотичного сп’яніння у водіїв за допомогою спеціального огляду.

– Водій має право відмовитися від цієї процедури, але це не звільняє його від відповідальності. У кодексі України про адміністративне правопорушення чітко прописано: у разі відмови водія наслідки все рівно наступають. Тобто він буде притягатися до відповідальності. Постфактум відмова водія говорить про те, що він визнає, на місці, те що він не є тверезим, – зазначив Віталій Копистко.

Опитування, яке ми провели у соцмережах,  свідчить про те, що чернігівці ставляться негативно до керування авто у нетверезому стані. 62% респондентів вважають, що необхідно вилучати автомобіль та передавати його на потреби ЗСУ.

– Ввести більш суворе покарання, наприклад, конфіскація транспортного засобу, і штрафи, ми бачимо, що вони не діють. Чоловік був спійманий, він отримав штраф, потім він знову сідає за кермо і їде вже  без прав керування, тобто це не працює, а от лишення транспортного засобу – це дієвий спосіб покарання, – кажеводій Роман.

– Водії повинні ставитися до такого відповідально. Випив – за кермо не сідай, – стверджує Віталій, водій.

25% опитаних погоджуються: якщо спіймали нетверезого, потрібно одразу вилучати водійські права, а 11% респондентів, зазначили, що треба підвищити штрафи до ста тисяч гривень. Проте не всі містяни вважають  грошові стягнення дієвими.

– Я вважаю, що кожен водій повинен нести відповідальність, і штрафом це не перекривається, тому що водій відповідає не тільки за своє життя, коли він сідає напідпитку за кермом, а за людей, які йдуть по тротуарам, на пішоходах, – зазначає  Віталій, водій.

Чимало чернігівців ставали свідками ДТП, які відбувалися внаслідок протиправних дій на дорозі, зокрема й водіння напідпитку.

– Добре, що увімкнули світло, а то було дуже багато аварій – це жах.

 У мене тато потрапив в таку аварію, у нього ззаду в’їхала машина, і там у дівчинки перелом хребта. Мій тато зупинився на переході, а той його не помітив, бо було темно і той в нього врізався, – розповіла  Тетяна, пішохідка.

Як зазначили у патрульній поліції, наражати пішоходів на небезпеку можуть не лише автомобілісти, а й велосипедисти. Згідно із 127-ю статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення, за керування двоколісним транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння передбачений штраф у розмірі шестисот вісімдесяти гривень.