ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Особливості НМТ-2023: головні зміни у вступній кампанії

Featured Video Play Icon

   З більшим вибором та без обов’язкової історії – у 2023 році українські абітурієнти знову складатимуть мультипредметний тест замість ЗНО. Головною відмінністю майбутнього екзамену від минулорічного є те, що обов’язковими для складання залишились два предмета – українська мова і література та математика.

Третій предмет абітурієнт обиратиме самостійно з переліку, це буде історія України, будь-яка з іноземних мов, хімія, фізика або біологія. Таким чином, обираючи той заклад вищої освіти, в який абітурієнт бажає вступити, він може обрати той предмет, коефіцієнт на який буде вищий, і таким чином він підвищить свої шанси на вступ саме в потрібний заклад вищої освіти, – зазначає  директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Для проходження тесту на базі шкіл будуть створені тимчасові екзаменаційні центри. Їх облаштовуватимуть навіть в інших країнах для тих дітей, яких батьки вивезли за кордон після російського вторгнення.

Тестування буде проходити за комп’ютером, на цьому комп’ютері абітурієнт не зможе скористатися ніякими іншими вкладками, ми встановлюємо спеціальні програми, можна буде скористатись тільки програмою, запропонованою Українським центром оцінювання якості освіти. Якщо раніше в ЗНО брали участь до 300 абітурієнтів одночасно, то зараз це три аудиторії по 15 дітей, тобто 45 абітурієнтів на один заклад, – розповіла  Яніна Тимошенко.

Тести з усіх трьох предметів абітурієнтам доведеться скласти за один день. Загалом на екзамен відводиться 3 години, причому учасники зможуть розпоряджатися цим часом на власний розсуд. Також цього року для тесту встановлений мінімальний пороговий бал.

Це 10% від максимально можливої кількості балів. Якщо абітурієнт хоче дізнатися, скільки йому треба дати правильних відповідей щоб пройти тест, він має глянути у вільному доступі скільки можна набрати балів з кожного предмету. Рахуєш 10%, округлюєш у більшу сторону і отримуєш той бал, який треба набрати, – підкреслила  директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР.

Реєстрація абітурієнтів на мультипредметний тест розпочнеться у квітні, а сам екзамен запланований на червень. Водночас при вступі до вишів будуть дійсними сертифікати НМТ минулого року та ЗНО 2020 та 2021 років.