Факт-новини: оперативні сюжети

Оренда УПЦ чернігівських святинь: що вирішив суд?

Featured Video Play Icon

Зупинити провадження і дати три місяці на позасудове врегулювання спору за процедурою медіації, тобто пошуку компромісного рішення для обох сторін у процесі переговорів за участю незалежного посередника. Відповідні клопотання у справах про користування Троїцьким монастирем та Спасо-Преображенським собором і визнання договорів оренди з Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів стародавній” поновленими подав позивач – Чернігівська єпархія УПЦ, – до Господарського суду Чернігівської області. З проханням підтримати і задовольнити дане клопотання звернувся до суду і відповідач, власне балансоутримувач пам’яток, який не зміг бути присутнім на засіданні 17 травня.

-Сторони обидві – і позивач, і відповідач, в особі уповноважених представників звернулися до суду з клопотаннями про зупинення провадження у справі на строк проведення медіації, але не більше ніж на 90 днів, що прямо передбачено ст. 229 ГПК України. За результатами проведеної медіації сторонами у випадку укладання мирової угоди, або оформлення якимось іншим чином, відповідні докази будуть надані до суду, – розповів позивач, адвокат Чернігівської єпархії УПЦ Олександр Шамко.

Оскільки документи надійшли напередодні ввечері, аби детальніше вивчити матеріали, суддя ухвалила рішення взяти перерву і призначила наступні підготовчі засідання на 31 травня. Розглядалося питання і щодо залучення до участі у справі щодо Спасо-Преображенського собору і третьої особи – релігійної громади Спасо-Преображенської парафії міста Чернігова УПЦ, яка підпорядковується Чернігівській єпархії, і у разі рішення суду не на користь позивача втратить право на користування архітектурною пам’яткою.

– Ви вважаєте що вам будуть перешкоджати доступом вірян чи віряни самі не підуть до церкви після наприклад ймовірного припинення договору оренди хоча ніхто ще нічого не вирішував, – запитала суддя Марія Демидова.

-У разі ймовірного припинення договору оренди більшість вірян на мою думку не підуть(до пцу),  – відповів адвокат РО «Релігійна громада Спасо-Преображенської парафії міста Чернігова УПЦ” Володимир Іванов.

-А ваша юридична особа опиниться в якому стані? – запитала суддя.

-Наша юридична особа опиниться без місця де ми зможемо проводити свої релігійні обряди – відповів адвокат Володимир Іванов.

У задоволенні цієї заяви релігійної організації, що не висунула самостійних вимог на предмет спору, суд відмовив на підставі її необгрунтованості. Водночас, що стосується справи ще одного обʼєкту – Єлецького монастиря, яка розглядалася 16 травня, і по якій надійшли такі ж клопотання про зупинення провадження, їх суддя Господарського суду погодив.

Відтак, в питанні користування цим храмом сторони переходитимуть до переговорного процесу. Нагадаємо, договори оренди трьох вищезгаданих чернігівських пам’яток спливли ще у вересні 2021-го і до 27 березня цього року УПЦ мали повернути майно державі, а для подальшого користування укласти угоди вже за новим законодавством, що передбачає за це певну плату.

Релігійна громада подала відповідні документи, але разом із тим – і позови до суду щодо визнання поновленими угод з “Черніговом стародавнім” про оренду на безоплатній основі, як і раніше. А також відмовилася віддавати майно.

З цього приводу заповідник, у свою чергу, теж звернувся до суду. Попри те, що УПЦ публічно позиціонує себе як українську церкву і де-юре прибрала у своєму статуті зв’язки з Москвою, де-факто, за висновком релігієзнавчої експертизи Держслужби з питань свободи совісті, вона залишається складовою російської православної церкви.