Новини

В Україні відзначають День вишиванки

Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Це молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.

Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Читайте також: Внаслідок обстрілу на Чернігівщині пошкоджено фельдшерсько-акушерський пункт

Спочатку в цей день вишиванки носили всього кілька десятків студентів і викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім.

Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця. 

Усі тонкощі унікальної вишиванки Чернігівщини наші читачі та глядачі можуть дізнатися зі спецпроєкту телеканалу «Новий Чернігів». Про те, як формувалась унікальна колекція вишивки в Чернігівському історичному музеї, дивіться у програмі «Чернігівська вишиванка».

День вишиванки – подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню. Зараз цей день має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

В мирні часи в багатьох містах проводили концерти, флешмобм, фестивалі, ярмарки та фотосесії. На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.