Факт-новини: оперативні сюжети

Новий навчальний рік в умовах війни: чи готовий Чернігів?

Featured Video Play Icon

Рік відновлення, укриттів з нуля, навчання між тривогами та відключеннями світла. Яким 22-23-ій був для освіти Чернігова, враховуючи кількість руйнувань і воєнні виклики, та чи готові до прийдешнього 1-го вересня – за три тижні до нового навчального року прозвітував очільник профільного управління на загальноміській нараді в муніципалітеті.

Так, від 4-ох дитсадків, що першими після облоги запрацювали минулого серпня, і 22-ох шкіл, які прийняли учнів та учениць у своїх стінах, поступово відкриваючи одні за одними, на початок літа 2023-го місто вийшло на 39 і 29 закладів відповідно. Якщо говорити про офлайн навчання в закладах загальної середньої освіти, то маємо позитивну динаміку, і це – один із найвищих показників по Україні. 

-Якщо навчальний рік ми починали, фактично, 10,5 тисяч учнів навчалися очно, то на кінець навчального року майже 15 тисяч учнів змогли навчатися очно в навчальних закладах міста, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

В минулому навчальному році кількість школярів та школярок зменшилася в порівнянні з попереднім на 1535 осіб, цьогоріч ще на 1354 учня, в цілому за два роки це мінус 81 клас. Натомість, по першачках після втрати у 2022-му 20-ти класів, нині маємо два додаткових, і є шанс, що за наступні тижні подадуть заяви іще.

Пандемія ковіду, а тепер і повномасштабне вторгнення не проходять безслідно – через повітряні тривоги, мінування, дистанційку в період віялових відключень не обходиться без прогалин у знаннях та відставання в результатах, кажуть освітяни.

– Тим не менш, навчальний рік, який було закінчено 2022-2023-ій, національний мультипредметний тест, те, що ми зібрали з навчальних закладів по інформації, топ за кількістю випускників 200-бальників це школа №1 – чотири випускники, школа №28 – чотири випускники, 12-та школа – три і 15-та школа – три. Всього 29 випускників, – підкреслив Василь Білогура.

Коштом міського бюджету і з допомогою благодійників цьогоріч вдалося повернути пришкільні табори, що стали центром активностей, розваг, психосоціальної підтримки і розвантаження для понад 3,5 тисяч дітей, емоційним був і міський етап військово-патріотичної гри “Сокіл-Джура”.

З пошкоджених росіянами шкіл, сьогодні Чернігів продовжує відновлення 19-ої, 24-ої, 20-ої, 6-ої, а також 13-ої, де теж долучаються донори. Що стосується садків, наразі вільними в них лишаються приблизно 600 місць.

Активно продовжується відновлення закладів номер 4, 72, 19, 68. Це всі заклади на сьогодні ремонтуються коштом партнерів, коштом благодійників. 4 та 72 це організація і гроші Японії. 19 садочок облаштовано найпростіше укриття коштом міського бюджету, але зараз фактично на виході проєкт, який буде фінансуватися латвійцями по відновленню дитячого садочка. 68 садочок це спільно благодійний фонд європейських організацій, – повідомив начальник управління освіти ЧМР.

Всі заклади мають облаштовані укриття або користуються сховищами найближчих установ та суб’єктів господарювання, а також кнопки тривожної сигналізації, школи – мінімум по два генератори різної потужності і видів палива.

В цілому, фактичні витрати на ремонти і оснащення підвалів – 85,5 млн, де 92% кошти громади Чернігова, а на відбудову наслідків російської агресії в освіті більше 219 млн, з яких 59% видатки міста, що пішли на відновлення приміщень, покрівель і зовнішніх конструкцій, 23% – гроші благодійників і партнерів та 18% – державного фінансування, здебільшого на вікна і опалення відповідно.

На жаль, треба сказати, що ці кошти не вирішили повністю всі наявні питання або проблеми. Але це є дуже величезна сума, – зауважив Василь Білогура.

Також Василь Білогура додав, що попри все, Чернігів продовжує трансформацію закладів загальної середньої освіти і цьогоріч набір до 10-их класів здійснюватимуть лише чотири школи, 18 будуть гімназіями. І все більше випускників і випускниць девʼятих класів свідомо обирають навчання у закладах профтехосвіти.