ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Нові виплати: що приніс для українців 2024 рік?

Featured Video Play Icon

У новий рік із новими виплатами. Зростання мінімальної заробітної плати, пенсій та збільшення страхового стажу, необхідного для виходу на заслужений відпочинок — ці та інші зміни вступили в силу з 1-го січня. Що ж уже приніс 2024 для українців — давайте розбиратися.

Мінімальна заробітна плата, розмір якої раніше становив 6700, відтепер сягатиме 7100 гривень. Це передбачено державним бюджетом на 2024 рік. Також встановлено й рівень прожиткового мінімуму на одну особу. Загальний показник, що був 2589 гривень — тепер становить 2920 гривень. Нагадаємо, прожитковий мінімум включає в себе суму грошей, якої має бути достатньо людині для забезпечення базових життєвих потреб.

Збільшення «мінімалки» та прожиткового мінімуму відобразилися на податках для фізичних осіб-підприємців. Тож, відповідно, з 1-го січня 24-го вони також виросли.

Щодо пенсійних виплат, то відтепер мінімальна пенсія в Україні збільшиться до 2361 гривні, а максимальна до 23610 гривень. Індексація всіх пенсій відбудеться 1 березня.

Водночас маємо зміни в розмірі стажу, який потрібен людині для виходу на пенсію. Як для чоловіків, так і жінок у 60 років, він має становити 31 рік. Для виходу у 63 — потрібно офіційно відпрацювати не менше 21-го року, у 65 — не менше 15.

Крім того, уже на початку 24-го зросте розмір аліментів на дитину, сума допомоги особам з інвалідністю, допомога з безробіття тощо.