Новини

Зарплати, пенсії, тарифи та податки: які зміни чекають українців у 2023 році

2022 рік став для українців періодом потрясінь – повномасштабна війна вплинула на життя кожного з нас, зокрема і в  економічному плані.

У 2023-му очікується певна стабілізація. З’явились нові регулярні виплати, водночас тарифи та зарплати заморожені через кризу. 

Що саме зміниться для українців у новому 2023 році?

Зарплати в Україні у 2023 році

Наступного року, відповідно до проєкту державного бюджету на 2023 рік, мінімальну зарплату вирішили не підвищувати. Тож вона становитиме 6 700 грн, погодинно – 40,46 грн.

Водночас середня зарплата в 2023 році, згідно з пояснювальною запискою державного бюджету, становитиме 18 261 грн.

Через інфляцію у 28,4% реальна заробітна плата українців підвищиться лише на 1,4%.

Прожитковий мінімум та соцвиплати

Розмір прожиткового мінімуму у 2023 році залишать без змін – 2 589 грн. Саме від прожиткового мінімуму залежить розмір зарплат бюджетників, пенсії, а також соціальні виплати, ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску для ФОП. Тож усі соціальні виплати залишаться аналогічними до виплат 2022 року.

Вимоги для виходу на пенсію у 2023 році та індексація пенсій

Щороку в Україні збільшуються вимоги щодо наявності стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. 

Так, у 2023 році для виходу на пенсію у 60 років, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу.

За відсутності такого стажу після досягнення 60-річного віку українці можуть скористатись правом виходу на пенсію за віком після настання 63 років (зі стажем від 20 років) чи 65-ти (за наявності стажу від 15 до 20 років).

Якщо не вистачає всього кількох місяців стажу для виходу на пенсію, їх можна докупити за ціною в 44% мінімальної зарплати за кожен місяць.

Якщо ж у вас менше 15 років стажу, у 65 років замість пенсійних виплат ви матимете право на отримання державної соціальної допомоги. 

Водночас індексація пенсій у 2023 році, за словами заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, відбудеться у березні з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат. Вона становитиме близько 5,4%.

До того мінімальна пенсія буде у розмірі 2 093 грн, а максимальна – 20 930 грн.

Нарахування субсидій

З наступного року нарахування субсидій відбуватиметься через Пенсійний фонд, якому збільшили дохідну та видаткову частини на 12,6 млрд грн.

Українці, що вже мають субсидії, отримуватимуть їх і надалі – нарахування відбуватиметься автоматично. 

Очікується, що середній розмір субсидії у 2023 році становитиме близько 1 800 грн на місяць.

З обігу вилучать усі паперові банкноти по 5 та 10 грн

З 1 січня НБУ почне поступово вилучати з обігу банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років.

Їх замінять на оновлені грошові знаки з 2023 року. Таким чином, в обігу будуть монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.

Тарифи в Україні у 2023 році

Згідно з державним мораторієм, ціни на природний газ, опалення та гарячу воду не зростатимуть до кінця опалювального сезону. Так, на квітень 2023 року, за тарифним планом Фіксований, ціна на 1 кубометр газу становитиме 7,96 грн.

Не подорожчає і ціна на доставку газу – вона залежатиме, як і раніше, від кожної конкретної області. 

Без змін, щонайменше до кінця опалювального сезону, залишаться й тарифи на електроенергію. Фіксований тариф становить:

  • для індивідуальних побутових споживачів – 1,44 грн/кВт/год при споживанні до 250 кВт/год на місяць;
  • для індивідуальних побутових споживачів – 1,68 грн/кВт/год – понад 250 кВт/год на місяць.

Однак виросте ціна на електрику для непобутових споживачів: з 1 грудня вона здорожчає в середньому на 15 коп. за 1 кВт/год.

Тим часом тарифи на холодну воду у 2023 році підніматимуть двічі – з 1 січня та з липня. Без змін ціна на холодну воду залишиться у прифронтових регіонах чи областях, які дуже постраждали від бойових дій. Зокрема, йдеться про Харківську, Миколаївську та Херсонську області.

Також 1 січня 2023 року виростуть тарифи на послуги Нової пошти.

Тим часом Укрпошта вирішила знизити вартість доставки посилок з України до Польщі на 75%. Зміни почнуть діяти з січня.

Безкоштовна заміна ламп на LED від держави

З 1 січня кожен повнолітній українець матиме право безкоштовно отримати п’ять енергоекономних світлодіодних лампочок. 

Ініціатива покликана розвантажити енергосистему та допомогти громадянам економити на платіжках за світло. 

Люди від 18 років зможуть прийти на відділення Укрпошти або залишити свою заявку на порталі Дія, після чого відвідати відділення поштового оператора та безкоштовно отримати лампочки. 

Очікується, що програма діятиме щонайменше протягом січня, лютого та березня.

Податки за земельні паї

З 1 січня 2023 року набуває чинності новий збір – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки.

Розмір МПЗ для фізичних осіб визначатиме податкова. Рахунки надсилатимуть через повідомлення про необхідність оплати. 

Юридичні ж особи матимуть займатись цим питанням самостійно. У 2023 році зобов’язання буде сплачуватись за 2022 рік. Від сплати звільнені території, де йшли або йдуть бої, окуповані території, забруднені вибухонебезпечними предметами або де розміщені фортифікаційні споруди.

Крім того, МПЗ не оплачують власники ділянок дачних та садівничих кооперативів, набуті у власність чи користування їх членами за результатами приватизації, землі запасу, ділянки фізосіб на праві власності чи користування в межах населених пунктів, ділянки, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Податок на генератор у 2023 році

Кабмін затвердив постанову, згідно з якою генератори та інші важливі для опалювального сезону 2023 року товари звільнили від сплати ПДВ та в’їзного мита.

Проте власники бізнесу повинні будуть сплачувати екологічний податок за використання генератора. Йдеться про випадки, коли використовується понад 200 тонн пального на рік для його роботи, а обсяг викиду вуглекислого газу перевищуватиме 500 тонн на рік.

Підприємці у такому разі мають подати відповідну декларацію через Дію. Але якщо ви плануєте залишити генератор після закінчення дії воєнного стану, потрібно буде отримати дозвіл на викиди у відповідній інспекції.