ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гранти для абітурієнтів: як пропонують змінити вищу освіту в Україні

Featured Video Play Icon

Гранти для українських абітурієнтів. Уряд підтримав законопроєкт про трансформацію системи державного замовлення. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Зокрема у пості він зазначає: “Наша мета — відійти від «чорно-білого» поділу «бюджетник-контрактник» та збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти у формі грантів”.

В Міністерстві говорять про відхід від колишньої системи “або 100% державного фінансування, або нічого”. Згідно з реформою, система держзамовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. 

Для вступу на інші спеціальності діятиме система грантів. Вони частково або повністю покриватимуть вартість навчання у закладах вищої освіти.  Сума коштів, яку одержить абітурієнт на навчання, залежатиме від його результатів на ЗНО або НМТ і стартуватиме від 15 тисяч на рік. Залишиться і можливість навчатися лише на контракті.

У МОН очікують, що впродовж п’яти років після ухвалення закону від 60 до 70% студентів здобуватимуть освіту за державним замовленням або грантами, решта – на основі контракту.

Як зазначає у дописі Оксен Лісовий – “гроші ходитимуть за студентом”, ще одна ідея реформи – мотивація закладів вищої освіти до розвитку і вдосконалення, адже вони змушені будуть конкурувати між собою за вступника.  Уряд передасть цей законопроєкт на розгляд до Верховної Ради. Аби зміни набули чинності, їх має підтримати більшість депутатів і підписати Президент України. Якщо ухвалять цей документ, то система грантів запрацює уже з вересня. Однак, це стосуватиметься тільки нових вступників.