Факт-новини: оперативні сюжети

Нові тарифи для ТЕЦ та Облтеплокомуненерго: чи зміниться плата для чернігівців?

Featured Video Play Icon

Залишаються незмінними для населення з 2020-го, однак встановлюються на рівні економічно обгрунтованих, щоби держава могла компенсувати підприємствам понесені збитки за різницю з фактично виставленими у платіжках. Виконавчий комітет Чернігівської міської ради затвердив нові тарифи на послуги з постачання тепла та гарячої води генеруючим компаніям, що відповідно до законодавства мають щороку подаватися суб’єктами господарювання на перегляд, але, підкреслюємо, – не застосовуватимуться для споживачів.

Підставами для встановлення документально інших тарифів стало здорожчання газу для категорії інших споживачів, а також розподілу блакитного палива, підвищення вартості електроенергії та заробітної плати. Через перерозподіл газової складової, для бюджетної сфери є навіть певне зменшення. Тариф же, за яким продовжуватимуть сплачувати люди, розрахований на базі 2017-го і востаннє змінювався у 2019-му. Торік його теж переглядали, але зберегли для населення на вимогу уряду. Згідно з вищезгаданим законом, минулорічні втрати підприємств разом із майбутніми зобов’язалася покрити держава.

Затвердили розраховані нові тарифи без їх використання і для фірми Технова. Щодо неї та зокрема повернення єдиного майнового комплексу Чернігівської ТЕЦ у комунальну власність Олександр Ломако принагідно додав, що всі 800 млн її боргів – це власне і є невідшкодована державою різниця в тарифах, а не результат господарської діяльності. Та дав оцінку висловлюванням окремих посадовців та депутатів, які критикують рішення міста не продовжувати договір з орендарем.

Крім того, цього дня рішенням виконкому в межах бюджетних призначень спрямували додаткові кошти на придбання термосів для дитячих садків, що пов’язано з відключеннями електроенергії, ремонт їдалень в навчальних закладах, встановлення резервних джерел живлення тобто генераторів у школах, а облаштування найпростіших укриттів у ДНЗ, школах та медзакладах. Що стосується інших питань порядку денного, розкажемо в наступних випусках новин.