ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Незаконні гаражі, весняний благоустрій, нові тролейбуси – що важливого обговорювали на нараді

Featured Video Play Icon

Вивчити законність металевих гаражів, встановлених біля новобудови на Савчука, та за відсутності відповідних документів – демонтувати. Попри війну, Чернігів в жодному разі не має перетворитися на районний центр 90-их років, а отже толерувати хаотичну забудову тими ж тимчасовими торговельними та господарськими конструкціями, з якими останні сім років цілеспрямовано боровся. Про це йшлося на щотижневій загальноміській нараді, 4 квітня. Як пояснив начальник муніципальної варти Олексій Мисенко, щодо згаданих гаражів вони направили запит, але за два тижні відповіді від забудовника так і не отримали. Телефоном же їх запевняли, що всі дозвільні папери є.

-Якщо вони нададуть документи, ми будем уважно ці документи розглядать, ну і ми ще будем дивитися, звідки ці документи взялися. Що я зробив коли дізнався цю інформацію? Я набрав Сергія Сергійовича (Калюжного), питаю: “Є у них документи?” – “Ні, – каже, – немає ніяких документів, і бути не може, ми не давали ні містобудівних, ні в проєкті їх не було, нічого не було”. Тобто, я чітко розумію, що це незаконні гаражі, їх треба взяти і демонтувати. Дати їм тиждень робочий зробити це самостійно, потім замовити техніку, приїхати, просто їх демонтувати і виставити їм рахунок на оплату цих робіт, – зазначив  в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки очільника міста наголосив, що питання контролю незаконних конструкцій у місті це обов’язок муніципальної варти, а тому дав тиждень на з’ясування ситуації щодо конкретного факту та прийняття подальших рішень. А також звернув увагу на найпростіші укриття – підвальні приміщення у багатоповерхівках. Так, є кілька звернень щодо відсутності світла, непотребу, або коли цоколь у приватній власності і туди не пускають людей. Тому попросив відповідальних керівників ще раз провести збори зі старшими багатоквартирних будинків, обговорити й вирішити всі проблемні моменти, де треба – відремонтувати аварійні мережі чи вивезти сміття. А також перевірити довірені їм генератори, біотуалети, лавки та ємності для питної води, що були придбані містом на випадок небезпеки чи того ж блекауту. Разом із тим, у Чернігові в розпалі роботи з весняного благоустрою. Так, “Спецкомбінат” готує кладовища до візитів родичів та близьких похованих там людей. АТП та “Зеленбуд” – наводять лад на вулицях, прибирають зелені зони, парки та сквери, доглядають за клумбами та деревами. А на Магістратській, Захисників України та Льотній вже висаджено 220 молодих, ще 80 підсадять на алеї по проспекту Перемоги і Левка Лук’яненка.

Я можу заспокоїти і вас, і всіх містян: все відбувається абсолютно в планових режимах, всі роботи, що заплановані, все що заплановано до поминальних днів, всі роботи будуть виконані, місто буде прибрано тобто все абсолютно в робочому спокійному стабільно міцному режимі відбувається, – пояснив начальник управління ЖКГ ЧМР  Ярослав Куц.

Продовжує місто відновлювати і зруйновану росіянами під час бойових дій електротранспортну інфраструктуру. Так, на сьогодні енергетики ЧТУ міняють опори та контактну тролейбусну мережу на ЗАЗі, аби сполучити його з центром та іншими мікрорайонами, а також починають капітальний ремонт там кінцевого зупинкового комплексу – вже пройшов тендер і визначений підрядник.

-Плануємо, якщо все буде нормально, то кінець травня-початок червня ми відновимо рух, буде раніше буде краще. Також паралельно плануємо робити відновлення контактної мережі до так званого павлівського кругу в районі Хімволокна, тому що тільки-но ми відновили сполучення до КСК, одразу була дуже велика кількість звернень мешканців і людей, що працюють в тому мікрорайоні. Після цього влітку будемо працювати над відновленням мікрорайону Бобровиця і сполученням в тому напрямку, – повідомив начальник КП “ЧТУ” ЧМР Руслан Ємець.

Очільник комунального підприємства також повідомив, що парк тролейбусного управління вже отримав три із шести закуплених містом цьогоріч новеньких рогатиків, четвертий завод має передати до кінця тижня, і впродовж квітня – решту два.