Факт-новини: оперативні сюжети

Небезпека від люків: хто відповідає за ремонт підземних колодязів у Чернігові?

Featured Video Play Icon

Пошкоджені та перекошені люки, відкритий доступ до підземних колодязів. Такі фото викладають у мережу містяни, звинувачуючи при цьому управління ЖКГ та «Чернігівводоканал» у бездіяльності. Але зі ста тисяч люків, які є у Чернігові, лише 40 тисяч знаходяться на балансі «Чернігіводоканалу». Наприклад, люк, що зображений на фото, належить «Укртелекому».

-Чиї люки можуть бути? Це зв’язківців, газовиків, тепловиків, і інших організацій, які експлуатують підземні мережі, – зазначає начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Один з таких пошкоджених підземних колодязів знаходиться на вулиці 77-ї Гвардійської дивізії. Він належить приватній компанії, яка знаходиться поруч.

-КП Чернігівводоканал виписало припис на цю компанію, але компанія каже, що самостійно не може відремонтувати цей колодязь, і наразі у водоканалу теж немає такої можливості, бо період робіт настав, і тільки одна бригада займається люками. Тобто треба шукати якусь приватну компанію будівельну, яка зможе це зробити. В Чернігові є такі компанії, – повідомив Ігор Грищенко.

Неподалік також можна помітити бетонну плиту, яка закриває ще один колодязь біля приватного будинку, занедбаний його власником. Той просто відмовився його ремонтувати, і все, що можуть зробити в такому випадку комунальники – перекрити водогін і засипати колодязь.

-Але ж і Водоканал не може ремонтувати, бо це нецільове використання коштів. Цей люк не перебуває на балансі у Водоканалу. Тому єдиний вихід, який ми знайшли з даної ситуації – колодязь був засипаний, а зверху поклали бетонну плиту, яка унеможливила подальше провалювання і забезпечила подальший рух транспорту, – зауважує начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал».

Аварійні чи відкриті підземні колодязі становлять небезпеку для всіх, хто проходить повз. В «Чернігівводоканалі» радять при виявленні таких пошкоджених люків та колодязів повідомляти про них у міський контакт-центр, контактну інформацію розміщено на офіційному сайті міської ради.