Факт-новини: оперативні сюжети

Не порушувати правила і проводити обстеження: газовики нагадують, як правильно користуватися газом

Featured Video Play Icon

Це прилад “варіотик” компресорного типу, який виявляє витоки газу. Ось він і показав, і запищав, а це означає, що виявлено витік газу, – пояснює слюсар аварійно-диспетчерської служби АТ «Чернігівгаз» Борис Іваніщенко.

Газові системи в цій дев’ятиповерхівці на Масанах, пошкоджені численними уламками снарядів і дією вибухових хвиль, фахівці “Чернігівгазу” відновили одразу після закінчення бойових дій. Як іще у 162-ох багатоквартирних будинках, що зазнали руйнувань внаслідок російської агресії. Втім, впродовж року управитель не проводив технічне обстеження та обслуговування мереж, як це передбачено правилами безпеки систем газопостачання та Закону України про житлово-комунальні послуги. І перевірити їх, щоправда, вже в аварійному режимі, змусив один із останніх викликів.

Виїжджала наша аварійно-диспетчерська служба, виявила запах у під’їзді – власниця квартири залишила без нагляду газовий прилад і пішла. Це добре, що не відбулося велике загазування (не набралася велика концентрація газу) і ніхто не закурив чи ввімнув електровмикач, і не відбувся вибух. Це нехтування елементарних правил, які знають навіть діти. Від початку квітня у Чернігові та області стартував місячник безпечного використання газу в побуті і приклад цього будинку показовий як із точки зору людської необережності, так і технічної сторони, – обстеження виявило несправності газової системи і у згаданій квартирі, і в самому будинку, – зазначив  головний інженер АТ “Чернігівгаз” Володимир Міщенко.

Це мінімум може бути пов’язано з тим, що йде усихання ущільнюючого матеріалу, або це були бойові дії, могло буть порушення герметичності через те, що було здригання землі, металу, і за рахунок цього могло бути також порушення щільності стикових з’єднань газопроводу, – роз’яснює слюсар аварійно-диспетчерської служби АТ «Чернігівгаз» Борис Іваніщенко.

 За словами спеціалістів, метал може змінювати свої фізичні властивості і звужуватися чи розширюватися навіть при коливаннях температури навколишнього середовища, або ж зазнавати впливу корозії, а самі труби – змінювати положення через усадку будівлі чи просідання грунту. І це стосується всіх без винятку будинків, зокрема і нових, або тих, що не отримали видимих пошкоджень внаслідок війни.

При технічному обслуговуванні перевіряються всі різьбові з’єднання, зварні з’єднання, а також перевіряються футляри проходу газопроводів через стіни в будинок, у квартиру у футлярах создається точка роси і можуть з’являтися корозійні пошкодження газопроводу, і ці участки газопроводу повинні постійно перевірятися. Також перевіряєм, проводимо технічне обслуговування газових приладів у квартирах та будинках, тому що потрібно змащувати крани і обслуговувати, щоб цей даний прилад працював, не тільки плита, а і газові колонки та котли, – розповідає Володимир Міщенко.

Газові системи як автомобіль – потребують вчасного і регулярного ТО та догляду, що гарантує їх безпеку і мінімізує ризики аварій та нещасних випадків. Відповідно до чинного законодавства, технічне обслуговування будинкових мереж є обов’язковим і проводиться за рахунок власника, співвласників або управителя будинку, тобто ЖЕКів та ОСББ – у тарифі на розподілу газу витрати на це не закладаються вже багато років. Водночас, договір на ТО можна укласти з будь-якою компанією, що має відповідну ліцензію, однак потрібно враховувати досвід і фаховість її персоналу та наявність потрібного обладнання, інакше можна отримати зовсім протилежний результат. А ті будинки, стан систем яких не контролюється, за правилами безпеки систем газопостачання підлягають відключенню до проведення ТО та усунення ймовірних несправностей. Аби заохотити людей дбати про власну безпеку, впродовж квітня «Чернігівгаз» також проводить розіграш сертифікатів на технічне обслуговування внутрішніх газових систем серед споживачів, які зробили річний авансовий платіж за розподіл газу.