Факт-новини: оперативні сюжети

Назад до жорсткого карантину?

Featured Video Play Icon

Чернігів може повернутися до попередніх карантинних обмежень. Це спровокує безпечність людей , які після послаблення карантинних обмежень, втратили пильність і почали порушувати масковий режим та інші  обмеження. Статистика по місту невтішна. Про ці надзвичайно реальні ризики йшлося сьогодні на оперативній нараді у Чернігівського міського голови.

Краще витерпіти незручність – поносити маску і не захворіти, – каже міський голова В. Атрошенко. – А так 2 тижні на самоізоляції,  дивлячись, як протікатиме хвороба. Це добре, коли все добре. Ризики величезні, що ми знову повернемося до повної зупинки економіки. Ото вже буде нам коронавірус усім, справжній.

Начальник управління охорони здоров’я В. Кухар навів статистику. Кількість обстежень і хворих каже нам про те, якби  дані по місту рахувалися окремо від області, то є ризик, що ми можемо перейти той максимально допустимий бар’єр відповідно до законодавства:

  • 15.05 – 21.05……………….. + 7 випадків
  • 22.05 – 28.05……………….. + 14
  • 29.05 – 01.06……………….. +20 випадків

Тобто за два з половиною тижня відбулося збільшення майже в 3 рази

Як повідомив Владислав Кухар, уже зроблено  майже 1600 ПЛР тестів. Запевняє, що пацієнти, які знаходяться у стаціонарі, забезпечені усім необхідним. Кількість зайнятих місць в інфекційному відділенні наразі не перевищує 50 %. Персонал теж забезпечений  засобами індивідуального захисту.

Згідно з  розпорядженням міського голови  усі медпрацівники  за квітень забезпечені доплатою у розрахунку 300% на людину. При цьому В. Атрошенко дав пояснення:

Ці 300% заплачені за рахунок того, що МОЗ дав дозвіл на те, щоб ми зняли гроші з інших статей послуг і виплатили по ковіду. Державні кошти у повному обсязі не надійшли.  Ми і надалі однозначно заплатим кошти, якщо від держави цих коштів не буде. Але є маленьке але. Я не хочу поспішати платити зі  свого бюджету те, що повинна заплатити держава. Поспішати не будемо, але однозначно кажу, кошти отримають.

 Міський голова рекомендує носити маски і не  нехтувати заходами безпеки, аби не спровокувати різкого  спалаху COVID-19 у Чернігові. Дитячі садочки Владислав Атрошенко називає зоною підвищеного ризику. Проводити ПЛР-тести трьом тисячам працівникам дитячих закладів можливо лише раз на 2,5 місяці, а це не ефективно. До того ж обласний лабораторний центр наразі  працює на межі потенціальних можливостей. А ще радить, по-можливості,  вберегти дітей від групових контактів, в тому числі у дитячих садочках, поки не устаткується ситуація з ковід. Начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура навів дані по місту за перший день відвідування дитячих садків: із 11 200 вихованців привели  2 548  дітей, тобто майже  чверть. Це дало змогу провести температурний   скринінг. Протягом дня було повернуто батькам 10 дітей з різних садочків: 7 – з підвищеною  температурою, 1  – педикульоз, 1- кліщ, 1 –  з кашлем.