Факт-новини: оперативні сюжети

Найпростіші укриття: ЖЕКи додатково перевірили та привели до ладу підвали будинків

Featured Video Play Icon

Цей підвал для бригади двірників 10-го ЖЕКу – один із останніх у списку. Прибирають їх за графіком кожен третій тиждень місяця: виносять дрібний та габаритний непотріб, де треба, підмітають, це занесено у тариф. Загалом, у кожному двічі на рік, а нині ще й позапланово.

-Мабуть, це в кінці березня ми проходили всі зовсім ми проходили, всі підвали, заглянули – ну такого нема у нас важкого. Чистенько, гарненько. Ну, буває, що небудь хтось кине там, чи бутилку, чи ще що небудь. – Чи двері винесуть. – Да, да. Можуть замок зламать, – розповідає бригадирка двірників КП “ЖЕК-10” Валентина.

 Кажуть, основна робота була торік, під час і одразу після бойових дій у квітні-травні, коли крім побитого скла, рам і будівельного сміття, треба було навести лад на мінус перших поверхах – від перших днів повномасштабної війни вони стали прихистком і другою домівкою для мешканців своїх багатоповерхівок і тих, кому не було куди піти.

Хороші люди, вони і не скаржаться, і допомагали – от в квітні приходили допомагали. Просили, що оцього, будь ласочка, не забирайте, оце наші стільчики – тоді ж лавочок іще ж у квітні місяці минулого року ж не було, це вже ж ми потім позавозили, генератори, все остальне і вода стоїть, де віничок, совочок стоїть, де навіть кульочки з іграшками дитячими єсть. Ну як же ми заберем, не дай боже чого, дитинка зайде і все буде добре, – розповідає жінка.

 За дорученням міської комісії з питань ТЕБ та НС, впродовж місячника з благоустрою управителі всіх форм власності мали перевірити найпростіші укриття та вирішити в них питання своєї компетенції. Згідно із законодавством, підвали є приватною власністю всіх жителів будинку, а тому завдання ЖЕКу чи ОСББ – за потреби привести їх до нормального санітарного стану, полагодити мережі, подбати про їх доступність, а також провести інвентаризацію майна, що передавалося на зберігання і користування – 770 генераторів, 7 тисяч лавок, понад 600 біотуалетів та тисячу ємностей для води, чи прийняти нові заявки на їх отримання. Зокрема, це комунальне підприємство обслуговує 230 багатоквартирних будинків, з яких 170 мають найпростіші укриття, і запевняють, майже всі вже додатково пропрацювали.

Сьогодні у нас буде проведена зустріч о 2-й годині з мешканцями наших будинків, старшими, з людьми, які брали генератори, про те, щоб поклеїти оголошення, де у кого знаходяться ключі від підвальних приміщень, щоб людина, коли не дай бог щось станеться, знала, куди звертатися, щоб відкрити своє підвальне приміщення,- зазначає начальник відділу благоустрою КП «ЖЕК-10 Олександр Бабич.

А також, де стоїть той же генератор, ліхтарики, аптечка чи вогнегасник, якщо вони є, або пісок, запас води і харчів на 24 години – все те, що в ідеалі мали б організувати мешканці у кожному підвалі для свого ж комфорту в разі небезпеки, кажуть у відділі з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту. Зустрічі з представниками будинків за їх участю нещодавно відбулися і на інших КП.

В мене все в порядку, все в мене було і буде по призначенню. Зараз я ще зроблю гарні двері в підвал і у нас буде все, -уточнює старша будинку Тамара.

-Функція, яку ми намагаємося донести до їх використання в нашій спільній роботі, це обслуговування будинку на їх розгляд. Ми пропонуємо роботи, які треба виконувати по будинку після обстеження, а вони конкретизують що в першу чергу робити, – говорить начальник КП «Новозаводське» Олександр Антонов.

 Водночас, в “Новозаводському” зазначають: мало хто хоче брати на себе обов’язки старших, адже це відповідальність, однак ті, що є, це люди на своїх місцях і вони є справжніми борцями за свої будинки. Там, де було бажання мешканців – забезпечили усім необхідним, спільно по кожній адресі обговорили, що залишити, що прибрати, а де потрібен ремонт.

– Всі мережі, які проходять в підвальному приміщенні, вони входять в ремонт згідно кошторису, і там, де це потрібно, ми його ремонтуємо, щоб в підвалі було сухо, не було ніякої течі – ні води, ні каналізації, це все ми робимо. В принципі, виконані по прибиранню всі підвали, просто що я ж кажу що може буть таке, що ми вивезли сміття, через деякий час люди знесли туди знов щось, то якби ми кожного дня не ходимо, не прибираємо. Привели підвал, підписали у мешканця акт про прибирання підвалу, і в принципі на цьому питання закрили, провели роботу, запропонували те, щоб вони самі слідкували за тим, щоб туди нічого такого не зносили , – підкреслює заступник начальника КП «Новозаводське» Ігор Лущай.

Всього на балансі КП – 250 будинків із 559-ти з підвалами. Прозвітували за готовність зі свого боку укриттів і ЖЕК-13 та “Деснянське”, в яких 131 та 170 таких багатоповерхівок відповідно. Скрізь прибрано, підписані акти виконаних робіт та підтримується зв’язок зі старшими, повідомили очільники комунальних підприємств.