ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Зниклі безвісті: як знайти рідних, з якими втрачено зв’язок

Featured Video Play Icon

В хаосі війни багато українців втратили зв’язок зі своїми родичами. Військові потрапляють у полон або просто перестають виходити на контакт, цивільні опиняються на окупованих територіях і також зникають. З’ясувати їхню долю допомагає уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин та його регіональні координатори. В Чернігові він працює за адресою Івана Мазепи 59/2.

-Не важливо, чи військовий чи цивільний – треба звернутися до поліції і написати заяву щодо зникнення людини, отримати через пару днів у слідчого спочатку направлення на здачу ДНК, щоб вона потрапила до бази. Після цього через пару днів звернутися до слідчого, взяти витяг з реєстру досудових розслідувань, щоб можна було відслідковувати цю справу, – розповів регіональний координатор уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин Євген Артюх.

Родичам зниклих військових радять паралельно з поліцією звернутися також до територіального центру комплектування, де був зареєстрований боєць. Правоохоронці та представники військової частини намагатимуться розшукати його. Якщо боєць виявиться зниклим або військовополоненим, його родичі матимуть право отримати замість нього виплати.

-Якщо військовослужбовець зник безвісти під час виконання бойового завдання, тобто не здався добровільно, тоді по закону йому повинно нараховуватись грошове забезпечення, і рідні мають право отримувати за нього це грошове забезпечення. Буде нараховуватись весь час поки він вважається зниклим чи  військовополоненим, – зазначив  Євген Артюх.

Допомогу у регіонального координатора шукає і чернігівець Олександр. Його син Олексій зник у вересні минулого року в районі Пісок або Первомайського.

-Сина призвали 13-го липня минулого року в армію, 4 вересня останній дзвінок від нього був. 2 неділі не знали ми, що він і як, надіялись що подзвонить. А після пішли у військкомат, написали заяву. Нам прийшло сповіщення, що зник безвісти, – говорить Олександр.

Євген Артюх радить починати пошуки, якщо військовий або цивільний родич, що перебуває у зоні бойових дій, не виходить на зв’язок протягом трьох днів.