ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Навіть у воєнний час: у Чернігові створюють культурний центр в мікрорайоні Масани

Featured Video Play Icon

Як перетворити звичайну книгозбірню на епіцентр культури і освіти, в якому б чернігівці могли з комфортом навчатися і реалізовувати творчі проєкти? Саме про це йшлося під час нещодавньої зустрічі представників освіти і культури в новоствореній бібліотеці на Масанах. Нагадаємо, цей мікрорайон довгий час залишався без бібліотеки. Аби задовольнити попит чернігівців міська влада знайшла можливість реалізувати цей проєкт навіть в такий важкий для країни і міста час.

– Масани дуже великий мікрорайон, який швидко розвивається і звісно тут потрібна бібліотека, тут потрібен взагалі культурний центр, який буде поєднувати не тільки бібліотечні послуги, а також мистецькі класи, художні класи тощо? – зазначає  директорка Централізованої міської бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Майстер-класи, клуб іноземних мов, тренінги з комп’ютерної грамотності. Все це хотіли б бачити у своєму мікрорайоні і мешканці Масанів. Аби врахувати думку і бажання містян управління культури і туризму провело опитування.

Мікрорайон Масани концентрує в собі дуже багато молоді, яка повинна отримувати і ці послуги, і розвиватися безпосередньо у цьому мікрорайоні.  Ми своїми силами намагаємося робити якісь там поліпшення, ремонт для того щоб уже відбувалася наша діяльність фахова, але в перспективі ми хотіли б бачити запити якраз громади мікрорайону Масанів, що вони хотіли, як вони бачили цей культурний осередок, – розповідає начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

З часом у бібліотеці мають бути облаштовані місця для спілкування, зустрічей, навчання і дозвілля. Своє бачення майбутнього осередку представив архітектор Юрій Кайгородцев, який і буде працювати над оформленням будівлі.

-Ідея максимально інтегрувати простір, тому що є книжки, ви їх бачите, вони дуже яркі плямами і вони самі за себе говорять, тому простір потрібно зробити максимально аскетичним, але інтуїтивно зрозумілим, – зауважує архітектор Юрій Кайгородцев.

Бібліотека вже розпочала повноцінну роботу, також у будівлі функціонує філіал школи мистецтв. Проте реалізувати дизайн-концепцію та завершити капітальний ремонт усіх поверхів  планують до кінця першого-другого кварталу 2023 року.