Факт-новини: оперативні сюжети

Народні купальські гуляння в Чернігові

Featured Video Play Icon

У ніч на 7 липня у Чернігівському міському парку культури і відпочинку містяни відзначили старовинне свято Івана Купала. Незважаючи на специфічність деяких язичницьких звичаїв, багато традицій дійшли і до наших днів. За народними повір’ями, той, хто у цю ніч проведе усі необхідні обряди, зможе очиститися від усілякої нечистої сили та збагатити своє здоров’я на цілий рік.

Вже багато років співочий гурт “Чернігівського відділу союзу українок” відповідає за концертну програму цього свята та кожного разу усіляко її осучаснює. Конкурси, фаєршоу, пісні про Чернігів – під час свята вони звучали у виконанні лауреата всеукраїнських та міжнародних співочих конкурсів Сергія Гончаренка.

Чимало чернігівців у цей день завітали до центрального міського парку культури та відпочинку. Хоча деякі не очікували побачити такого колоритного свята.

Доречі, щодо віночка існує також багато прикмет. Наші пращури вірили, що саме у цей час рослини набирають цілющих властивостей. Дівчата плели його з польових квітів та проводили обряд задля того, аби передбачити власну долю. Цьогоріч, за традицією народні гуляння завершилися купальським багаттям.