ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Надолуження освітніх втрат: у 10 школах Чернігова реалізовуватимуть проєкт «Keep Me Safe»

Featured Video Play Icon

Заповнити прогалини в знаннях та розширити світогляд учнів та учениць. 10 шкіл Чернігова — 2 ліцеї та 8 гімназій — стали учасниками освітнього проєкту «Keep Me Safe», спрямованого на створення середовища, де діти зможуть передусім відновити освітні втрати, а також поглибити знання з основних дисциплін. Упродовж кількох місяців для школярів проводитимуть безоплатні заняття з української мови та математики, а випускникам допомагатимуть готуватися до НМТ.

Цей проєкт реалізується декількома організаціями, партнерами, зокрема, «Terre des Hommes Italia» в Україні, Благодійний фонд «Освітня фундація “MriyDiy”», «Асоціація демократичного розвитку», «СОС дитячі містечка» разом з управлінням освіти міста Чернігів. Ми разом скоординувалися, з’ясували запит від громади, тому що був великий запит від шкіл Чернігова, від департаменту освіти, про те, що діти, дійсно, потребують цих занять. Ми сконтактували з італійськими партнерами, – зазначив виконавчий директор БФ «Освітня фундація “MriyDiy”» Артур Пройдаков.

Ми проводимо заняття з надолуження пропущених уроків у 10-ти школах Чернігова. Наша мета — підтримати вчителів і дітей у дуже складний момент для України насамперед у Харкові, Херсоні та Чернігові. Ми працюємо в понад 20-ти країнах світу, ми підтримуємо дітей. Зараз Україна потребує великої підтримки з боку інших країн через війну, адже діти страждають від неї насамперед психологічно, – зауважив представник фонду «Terre des Hommes Italia» в Україні Стефано Антікі.

Проєкт «Keep Me Safe» днями презентували в Чернігові. Під час зустрічі директори шкіл-учасниць, очільник управління освіти й куратори ініціативи обговорили перші успіхи в реалізації та обмінялися ідеями щодо покращення освіти в Чернігові, з особливою увагою до безпекової ситуації.

В умовах війни дуже важливим є не тільки відновлення будівель, пошкоджених, зруйнованих, облаштування укриттів. Важливо паралельно із цим організовувати роботу з дітьми, адже й роки COVID-19, і роки повномасштабного вторгнення показали дуже серйозні освітні втрати серед дітей. Тому маємо реалізовувати ті проєкти й ту роботу, яка допоможе, пристосовуючись до тих умов, у яких ми сьогодні, максимально зробити ефективну роботу з дітьми для того, щоб і надолужити освітні втрати, і підготувати трошки старших дітей до закінчення школи, – сказав начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Важливим елементом навчальної програми є заняття з проєктного менеджменту. Завдяки інтегрованому підходу учні та учениці не лише повторюватимуть шкільні предмети, а й навчатимуться критично мислити, здобуватимуть практичні навички командної роботи та реалізації власних ідей.

Пілот уже відпрацьований у межах співпраці із «MriyDiy» на базі школи № 3. За кількістю дітей, кількістю контактів і запитів підтвердилося, крім зрізів, дуже великий запит суспільства, запит безпосередньо від дітей про допомогу, про контакти, про спілкування. І, фактично, зараз ми маємо нагоду презентувати більш розширену нашу співпрацю в межах більшої кількості навчальних закладів. Отже, це збільшить доступність для дітей міста Чернігів, – підкреслив Василь Білогура.

Проєктом «Keep Me Safe» також передбачається серія тренінгів для вчителів, спрямованих на підвищення їхньої професійної майстерності. Педагоги ознайомляться з новими інструментами та методиками, які допоможуть ефективніше працювати з учнями та адаптуватися до сучасних викликів. Окрім порад із викладання предметів, планується приділити увагу гендерним питанням, інклюзії та подоланню расових упереджень.

Зараз у нас є цілий блок нашого проєкту саме на освіту, самоосвіту для вчителів. Ми відповідальні за цей компонент і хочеться вірити, що це зможе посилити спроможність вчителів, громади й надалі покращувати свою освітню діяльність уже без нашої допомоги, ці інструменти зберігати і впроваджувати в життя, – каже виконавчий директор БФ «Освітня фундація “MriyDiy”» Артур Пройдаков.

Завершилася зустріч підписанням меморандуму про подальшу співпрацю. Відтак сторони підтвердили спільну відповідальність у забезпеченні якісного навчання для дітей, а влада міста вкотре підкреслила, що підтримка освітньої галузі є пріоритетом, адже це гарантія, що в Чернігові залишатимуться люди й місто матиме майбутнє.