НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Хімія на новому рівні: у ліцеї Чернігова облаштували предметний кабінет за останніми вимогами

Featured Video Play Icon

Сучасний простір, створений і оснащений за останніми вимогами: з підлогою і меблями зі спеціальним стійким до реактивів покриттям, витяжною шафою, мультимедійною дошкою та необхідними матеріалами – усім, що дозволить зацікавити в предметі і вивчати хімію, як науку, на зовсім іншому рівні. Таким сьогодні є предметний кабінет хімії у 22-му ліцеї в Чернігові – результат співпраці міста і міжнародних партнерів.

Ще два місяці тому це був звичайний клас радянських часів, що не бачив капітального ремонту 50 років, від будівництва самої школи, в якому все віджило своє. Одна з провідних громадських організацій світу Lions International Ukraine, що перебуває в Україні з гуманітарною місією, повністю забезпечила ліцей обладнанням. Місту ж залишалося реконструювати під нього кабінет і власне його встановити.

Ми бачимо черговий результат співпраці міста з партнерською організацією, де спільними зусиллями було обладнано предметний кабінет в черговому закладі академічному ліцею в стінах якого продовжується реформування освіти. Фактично, перед цими дітьми стоїть величезний виклик, адже вони безпосередньо першими почнуть допомагати відбудовувати країну, допомагати відбудовувати економіку. І ми, розуміючи цей виклик, маємо максимально якісно підготувати їх і до вибору відповідної професії і отримати відповідні знання, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Предметні кабінети такого зразка надихають вчителів і мотивують учнів, навіть в контексті простору. Для вивчення ж хімії надважливі наочні досліди та експерименти, які в умовах із застарілим обладнанням не завжди вдавалося продемонструвати, каже директорка ліцею, яка також викладає цей предмет.

Все це дуже мотивує дітей вивчати хімію, а хімія це складна наука, точна наука, – вивчати її на новому рівні. Одразу разу коли ми приходимо, наприклад, в сьомі класи, там де починається хімія, ми починаємо перший урок з хімічних експериментів, бо це те, чи ми можемо зацікавити дітей до вивчення своєї науки. Не сухим теоретичним матеріалом, а саме на прикладі практичного, на прикладі тих дослідів, які відбуваються в природі, які відбуваються в деяких випадках і в побуті. Ось тут дітям пояснюєш і діти розуміють, навіщо взагалі хімія як наука, – підкреслила директорка Чернігівського ліцею №22 Людмила Верба.

Сьогодні завдання, яке ставить перед собою місто – попри війну, постійні стреси і освітні втрати, створити можливості для якісного навчання і відновлення рівня знань, а також дати поштовх учням старшої ланки визначитися з майбутньою професією та розкрити наявний потенціал.
Так, у цьому ліцеї із хімії вони щороку пишуть МАНівські роботи, демонструють першість на олімпіадах. А ті, кому цей предмет бодай просто цікавий, зізнаються: якби вчили його одразу в таких кабінетах, можливо, пов’язали б із цією наукою життя.

Ох. Слухайте ну змінилося мабуть все абсолютно в такому кабінеті якось більше є Жаги бажання навчатися якось зовсім по-іншому це все сприймається, – розповів учень 9-го класу Ілля.

Бажання ходити в школу набагато більше . Дуже гарне обладнання тому уроки хімії будуть ще більш цікавими.Ну і взагалі я вважаю що хімія досить корисний і важливий предмет, – додала учениця 11-го класу Жасмін.

За такими кабінетами майбутнє в нашому житті, в нашому навчанні . І діти, які захочуть в майбутньому пов’язати своє життя із вивченням хімії як науки, а дуже багато дітей вступають у медичні ВУЗи, у ВУЗи, які пов’язані з хімічною технологією, харчовими промисловостями, і ось там я думаю що ці знання, які вони отримають їм дуже знадобляться, – наголосила директорка Чернігівського ліцею №22 Людмила Верба.

Оновлення предметних кабінетів ще кілька років тому було визначено як один із пріоритетів для Чернігова. Незважаючи на війну та обмежені можливості міського бюджету, рух у цьому напрямку планується продовжувати, залучаючи підтримку міжнародних партнерів та донорських організацій. Нагадаємо, з їх допомогою такий же сучасний клас хімії нещодавно обладнали і у спеціалізованій школі №1, що також є академічним ліцеєм і навчає 10-11-ті класи.