ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мода на безпеку: як у Чернігові привертають увагу до використання флікерів

Featured Video Play Icon

У Чернігові патрульні поліцейські провели захід в межах національного проєкту “Світло рятує життя”. Охоронці громадського правопорядку вкотре привертають увагу до використання флікерів та інших світлоповертальних елементів у повсякденному житті, аби запобігти аваріям та зменшити кількість випадків дорожньо-транспортного травматизму. Як розповіли поліцейські, нині чимало пішоходів не використовують відповідні світлоповертальні елементи, забуваючи про безпеку і відповідальність.

Кожен другий пішохід фактично не має на одязі абсолютно нічого і дорівнює 0 видимості на дорозі, якщо це при хороших погодних умовах. Ми вже не говоримо про дощ, туман, сніг. Ми зазначаємо, що світловий  зменшується день і відповідно учасники дорожнього руху згідно з правилами дорожнього руху повинні мати на одязі саме світлоповертальні елементи, за це є відповідальність. Згідно кодексу України про адміністративні правопорушення за статтею 127 передбачено саме 255 гривень, – зазначила начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Чернігівській області Аліна Чемерис.

Підтримали важливу соціальну місію студентки Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування.

– Ми будемо показувати 4 колекції, які створені училищем: “Космос”, “Лісова казка“, “Шкільна форма”, “Кольори життя”. Щоби не тільки був одяг конкретно зі світлоповертальними елементами, а на будь-який одяг, повсякденний можна додати якусь стрічку, якийсь елемент або жилетку, і ходити у повсякденному житті і буде машина їхати, буде світло і буде видно,коли йде людина, – зауважила керівниця театру мод Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування Марина Гойденко.

Дівчата не лише власноруч створювали спеціалізовані колекції одягу зі світлоповертальними елементами, а й виступали у ролі  моделей.

– Прорепетирували, все добре, хвилювалася іноді, але все добре. Гарний показ, дуже сподобався, особливо ці мигалки на поліцейських машинах, дуже гарно зробили, – каже модель Христина.

Не оминули захід і представники громадської організації «Еко Місто», вони особисто продемонстрували приклад безпечного руху  транспортних засобів у темну пору доби та зазначили, що кожен велосипедист має застосовувати необхідне оснащення.

– Безпека дорожнього руху – це один з важливих критеріїв, щоб популяризувати велосипедну спільноту. Ми своїми власними прикладами і нашим велосипедом показуємо повертальні елементи, які мають бути у кожного велосипедиста – це задній ліхтар, передній ліхтарик, катафоти, плюс світлоповертальні флікери, жилетки – це все рятує життя, це підвищує безпеку. Ввечері велосипедистів видно за сто метрів, якщо на них нанесені світлоповертальні елементи, – розповів екоактивіст Сергій Безбородько.

  13 листопада в Україні розпочався  другий етап Тижня безпеки дорожнього руху. У його межах запустять широку інформаційну кампанію, аби популяризувати дотримання правил дорожнього руху серед дітей та дорослих.