ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мобілізація та знищена техніка: як працюють комунальні підприємства у Чернігові?

Featured Video Play Icon

Техніка, що була передана на потреби військових чи знищена ворогом, а також все більша кількість співробітників, мобілізованих до лав Збройних сил України. Все це вже сьогодні відображається на роботі комунальних підприємств – як управителів, так і тих, що опікуються прибиранням Чернігова, йшлося на загальноміській нараді, 12 грудня.

Так, якщо у 2021-му автопарк АТП-2528 за інформацією їхнього головного інженера налічував 15 МАЗів і 14 тракторів, то нині – мінус 5 і 8 відповідно, та на двадцятеро менше водіїв. А це повільніша розчистка вулиць, зупинок і тротуарів, адже замінити техніку та людей поки немає можливості, а ті, що є, інколи працюють без відпочинку.

Вивозили сніг на цих вихідних і по сьогоднішній день вивозимо. Зараз ми вивезли з міста уже 7 тисяч 800 кубів снігу, це не так мало. Працює 7 бригад у нас в місті, посилено на тротуарах, і ручним посипанням, механічною технікою також підгрібали. Також щодня виходить 25 одиниць у нас, це денна і вечірня зміна, – повідомив головний інженер КП “АТП-2528” Сергій Стринадко.

Працюйте з людьми на випередження, пояснюйте, тому що завжди має бути позиція чітка, зрозуміла і аргументована. У вас вдвічі менше тракторів і на третину там менше МАЗів. Людина, яка може ці цифри проаналізувати зрозуміє, що ви вдвічі більше часу витрачаєте на прибирання тротуарів, бо менше техніки і на третину на прибирання вулиць. Тоді людям буде зрозуміло, що відбувається, тому що, таке враження, що ви просто там перестали серйозно ставитися до своїх обов’язків і сидите мовчите, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Запасами солі, піску і піщано-сольової суміші для обробки доріг та пішохідних зон підприємство забезпечене і за потреби їх поповнює. У посиленому режимі, подекуди, і включно з вихідними, останні два тижні працювали на закріплених за собою територіях і ЖЕКи. 

У нас посипка здійснена, в ручному режимі тільки досипаємо сіллю, понеділок і сьогодні вівторок ми здійснюємо вивіз сміття, і завтра те, що по погодних умовах бачимо, воно повинно розтанути, ми запустимо техніку зі щітками на прибирання далі. Проблема по дворових територіях: не в усіх дворах трактори заїжджають. У дворах, де трактор не заїжджає, – машини стоять, вручну посипаємо доріжки і в ручному режимі працюємо, – зауважив начальник КП “Деснянське” Віктор Пригара.

Серед проблемних питань, озвучених цього дня в муніципалітеті, і мобілізаційні заходи. І стосуються вони, фактично, всіх обслуговуючих підприємств міста.

Сьогодні і завтра 14 моїх робітників йдуть на облік до військкомату і там працівники, які обслуговують ліфти, трактористи і водії. Якщо їх завтра призовуть до армії – це буде проблема, я не зможу обслуговувати житловий фонд в тому обсязі, який був, – повідомив начальник КП “Новозаводське” Олександр Антонов.

Враховуючи те, що війна з росією може бути тривалою, за словами виконуючого обов’язки очільника Чернігова місто має готуватися до того, що більшість чоловіків, зокрема вузькі спеціалісти і ті, котрі відповідають за критичні напрямки, поповнять лави Сил оборони і стануть на захист країни. Водночас, потрібно і розуміння їх важливості на місцях з боку ТЦК та військового керівництва.

Це критична інфраструктура міста і якщо не буде там кому працювати, то будуть у нас інші проблеми, більші, тут треба все-таки якийсь баланс шукати. Це простіше за все прийти до комунального підприємства, де всі люди офіційно працевлаштовані – по-іншому не може бути, і там забрати. А є ж і інші підприємства, і є там інші місця, де знаходяться нормальні, підготовлені фізично до служби люди, просто що вони ніде не числяться, ніде не працюють. Але, розуміючи перспективу 2024-го року, ми можемо тільки відкласти це питання на декілька місяців і до нього все одно ми повернемося рано чи пізно, – підкреслив Олександр Ломако.

На сьогодні мова про спробу працювати з бронюванням найбільш важливих для підприємств фахівців, а також підготовку і заміну працівників тими, хто не підлягає мобілізації, або жінками.