ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гуманітарна допомога з Латвії: що шукали правоохоронці в ЧТУ?

Featured Video Play Icon

Гуманітарна допомога, яку днями передали іноземні друзі з Латвії, буде розподілена між територіальними центрами міста, багатодітними або малозабезпеченими сім’ями, а також пунктами незламності. Про це йшлося на загальноміській нараді в муніципалітеті 12 грудня. Виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако зазначив, що тема стала приводом для фейків та спекуляцій. Анонімні телеграм-канали поширювали інформацію про те, що нібито на території тролейбусного управління роздавали продукти харчування.

Якщо він анонімний — це ж не означає, що ми не знаємо чий, але всі роблять вигляд, що не знають. Що у вас там у пʼятницю роздавали, чи я приїжджав, роздавав, чи ми з вами разом стояли й роздавали гуманітарну допомогу, яка прийшла від наших латвійських партнерів співробітникам ЧТУ, міської ради там невідомо кому, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Після публікації допису за справу взялися правоохоронні органи.

До нас завітали працівники СБУ і працівники поліції, шукали, скажемо, ту нібито гуманітарку, яку ми нібито роздавали — не знайшли. Нічого на підприємстві, це я точно кажу, не роздавалося. Щодо гуманітарки, то в нас в одному з приміщень зберігається та гуманітарка, що надійшла разом з автобусами. Гуманітаркою переймається міська рада, тобто ми маємо стосунки до неї, що закрили-відкрили склад, більше нічого,- зауважив начальник КП «ЧТУ» Руслан Ємець.

Чай, каву, цукор та всі інші продукти харчування, що надішли до Чернігова, разом із десятьма автобусами від Латвії, розподілятимуть прозоро, шляхом затвердження виконавчим комітетом. Передбачена вона передусім для вкрай нужденних членів громади – підопічних центрів соціального обслуговування.

Що ж стосується транспортних засобів, то нині вони проходять технічний огляд та процедуру постановки на облік.

– Стан зважаючи на вік — нормальний, я вважаю, але не треба чекати від 20-річної машини з пробігом більше мільйона кілометрів, що вона буде безвідмовно працювати кожного дня. Тому ми поки що робимо плани на наступний рік, що із цих 10 машин, попередньо шість має працювати кожного дня, – повідомив Руслан Ємець.

Водночас у місті працюють над вирішенням нагального питання — запуск соціального громадського транспорту до Подусівки. У березні 2022-го росіяни прицільно обстрілювали цей мікрорайон. Руйнувань зазнали будинки, освітні заклади, магазини тощо. Ворог значно пошкодив і контактну тролейбусну мережу. Уже майже два роки мешканці Подусівки залишаються без тролейбусного сполучення із центром й іншими куточками міста. Шлях швидкого подолання цієї проблеми для Чернігова — закупка транспорту з автономним запасом ходу.

Договір підписано. Попередньо, постачальник планує робити поставку наступного тижня, – сказав Руслан Ємець.

Там велика кількість людей пенсійного віку й соціально незахищених відповідно. Для них от найважливіше те, що я спілкувався декілька разів, от нам тролейбус люди звикли. Тролейбус для них – це ознака якоїсь стабільності і якогось життя взагалі соціального, – підкреслив Олександр Ломако.

Зазначимо, міська влада розглядала можливість відновлення тролейбусної мережі в цьому мікрорайоні, проте це дороговартісний проєкт. Орієнтовно – за цінами 2023 року – це 22–25 мільйонів гривень. До того ж, лише на проведення робіт пішов би щонайменше рік. Придбання тролейбусів з автономним запасом ходу забезпечить рух електротранспорту до мікрорайону уже в першому кварталі 2024 року.