Факт-новини: оперативні сюжети

На кінець року у Чернігові очікується дефіцит бюджету у 400 мільйонів гривень

Featured Video Play Icon

За останніми прогнозами, дефіцит міського бюджету на кінець року складатиме 400 млн. гривень. Це менше, ніж експерти очікували навесні, після вторгнення рф в Україну. Про це повідомив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на пресконференції 15 листопада.

За підсумками 10 місяців, міська казна недоотримала кошти по всіх чотирьох податках, які формують її основні надходження. В першу чергу, це податок на доходи фізичних осіб. Замість очікуваного 1 млрд 672 млн надійшло замалим більше півтора мільярда гривень.

Значно скоротилися надходження з єдиного податку, сплати за землю, оренди цілісних майнових комплексів і нерухомого майна, з акцизних податків на алкоголь, тютюн і нафтопродукти.

До дефіциту бюджету, каже міський голова, додаються і непланово виконані роботи з ремонту пошкодженого під час активної фази війни житла чернігівців. Нагадаємо, у Чернігові діють дві програми, які спрямовані на підтримку мешканців, у яких було втрачене житло, та на часткову компенсацію соціально незахищеним верствам населення за встановлення пошкоджених вікон у багатоповерхівках. Владислав Атрошенко зазначив, що Чернігів робить все, аби відновити місто і повернути людей, які виїхали. В цьому прагненні держава мала б підтримати міста, які найбільше постраждали від російської агресії і військових дій.

На переконання міського голови, це один з найбільших викликів, який стоятиме перед чернігівцями найближчим часом. Місто має стати магнітом, що притягує економічно активних людей, які вірять в майбутнє Чернігова і готові його відновлювати і розвивати.