ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Місто-побратим Меммінген надасть Чернігову 50 тисяч євро: куди спрямують фінансову допомогу?

Featured Video Play Icon

28 вересня виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако  провів  онлайн-зустріч із новообраним мером міста-побратима Меммінгена – Яном Ротенбахером. У межах відеодзвінка партнери погодили фінансову допомогу для місцевих закладів освіти у розмірі п’ятдесяти тисяч євро. Передусім кошти виділять на облаштування навчальних класів спеціалізованою технікою, або ж на оновлення харчоблоків у чернігівських школах.

– Оперативно я би просив вашої згоди спрямувати це на сферу освіти, тому що наші діти, які зараз ходять в школи, вони переживають велику психологічну травму і їм потрібно допомагати в різноманітних активностях. Тобто це ,можливо, декілька спеціалізованих класів,обладнаних необхідною технікою, де б діти вивчали іноземні мови, математику,хімію. Для нас – це зараз важливі пріоритети. Або це напрямок дитячого харчування, у нас зараз збільшується кількість дітей, які безкоштовно харчуються в школі. У нас дуже старе обладнання на кухнях, і воно не витримує цього навантаження, можливо, ми за ці кошти могли б облаштувати декілька харчоблоків в школах Чернігова, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Також громада німецького Меммінгена готова підтримати енергосистему Чернігова. Як розповів Ян Ротенбахер, наразі є можливість забезпечити наше місто потужним генератором.  

– Як місто-побратим від усього міста ми пропрацьовуємо багато варіантів, і один з них –  це ще один генератор на 360 кіловат, тобто це велика машина, і можлива дата доставки – це наступна весна. Але ми спробуємо зробити це якомога швидше для того, щоб підтримати вас в холодну пору року і,звісно, надішлемо ще додаткову інформацію щодо термінів поставки, – зазначив мер Меммінгена Ян Ротенбахер.

Олександр Ломако попросив пришвидшити процес передачі генератора. Адже чернігівцям важливо стабільно  пройти чергову воєнну зиму.

Наші теплопункти, наші об’єкти критичної інфраструктури, наші лікарні, ми забезпечуємо  такими генераторами потужними, готуючись до зими. Що буде наступної весни ми не знаємо, і сподіваємося що, можливо, потреби в цьому вже не буде. Ми би так хотіли,але, звичайно,  війна триває і треба готуватися до наступного року також, – зазначив Олександр Ломако.

Нагадаємо, німецькі партнери підтримали чернігівців під час активної фази бойових дій у лютому-березні 2022-го: доправили до оточеного міста вантажівки з продуктами харчування. Після деблокади сторони продовжили співпрацю у напрямку відновлення пошкоджених  будівель внаслідок російських обстрілів. На ці потреби влада  Меммінгена виділила 150 тисяч євро, ще 5 тисяч зібрали   мешканці німецького міста-побратима.